Nieuws
11 oktober 2011 - Ron Smeets

Nieuw 'Antennagate' loert voor de iPhone 4S en Apple

Nee, deze titel betekent niet dat de iPhone 4S dezelfde antenne problemen heeft als zijn voorganger, maar als we professor Gert Frolund Pedersen mogen geloven dan zou de antenne technologie van de iPhone 4S wel degelijk de inzet kunnen worden van een nieuwe patentrechtzaak.

Alsof er daarvan nog niet genoeg uitgevochten worden op dit moment ;-)) De juristen en advocaten van Apple hebben er hun handen al geruime tijd meer dan vol aan.

De Deense professor claimt namelijk dat het, volgens Apple, revolutionaire antenne design, met twee antennes die live kunnen schakelen bij het afhandelen van (data)verbindingen, een bestaand ontwerp waarvoor ook al patenten afgegeven zijn aan andere fabrikanten. Het betreft, volgens Pedersen, twee patenten die afgegeven zijn voor de antenne technologie in DECT toestellen. Hij spreekt van deze, Deense, patenten: Apparatus and method for stabilizing terminal power in a communication system en Apparatus and method for selecting an antenna in a communication system.

Pedersen claimt dus dat de 'innovatieve' antenne technologie die Apple presenteerde bij de lancering van de iPhone 4S helemaal niet nieuw (en dus ook niet innovatief zijn. "Als Apple zegt dat dit nieuw is, dan is dat niet waar. Deze technologie wordt al langer gebruikt, zowel in DECT toestellen als diverse andere telefoons". Saillant detail; de betreffende patenten zijn eigendom van niemand anders dan Samsung. Die hebben de patenten in 2007 gekocht van de Deense uitvinders. Vooralsnog heeft de Koreaanse fabrikant nog geen actie ondernomen. Wellicht dat dat nog veranderd. We zullen zien.

Bron, Afbeelding via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.