Nieuws
09 augustus 2011 - Ron Smeets

Niet Social Media maar BBM voedt Engelse relschoppers

De rellen die Londen, en sinds gisteren ook andere Engelse steden, in hun greep houden, zullen niemand ontgaan zijn. The Guardian onderzocht de rol van Social Media bij het ontstaan van de rellen en publiceerde gisteren een interessant artikel hierover.

De Engelse krant heeft de berichten op diverse Social Media sites (Twitter, Facebook) bekeken maar kan daar maar relatief weinig bewijzen vinden dat dit de grote aanjagers van de Engele rellen zijn. Op enkele expliciete Tweets na wordt er weinig gevonden. Hoe anders is het bij het gebruik van BlackBerry Messenger (BBM).

Volgens The Guardian komt dit met name doordat 37% van de Engelse tieners, die het leeuwendeel van de relschoppers 'leveren', een BlackBerry heeft en de meesten ook BBM gebruiken voor de directe communicatie met hun vrienden. Bovendien zijn, mede door de strenge privacy policy en beveiliging van BlackBerry's servers, de berichten van BBM nauwelijks tot niet te traceren voor de autoriteiten. The Guardian heeft enkele voorbeelden van verontrustende BBM berichten waarin opgeroepen wordt om te gaan rellen en plunderen te zien gekregen:

"Everyone from all sides of London meet up at the heart of London (central) OXFORD CIRCUS!!, Bare SHOPS are gonna get smashed up so come get some (free stuff!!!) fuck the feds we will send them back with OUR riot! >:O Dead the ends and colour war for now so if you see a brother... SALUT! if you see a fed... SHOOT!"

"Everyone in edmonton enfield wood green everywhere in north link up at enfield town station at 4 o clock sharp!"

Ik ben benieuwd of deze bevindingen nog een staartje gaan krijgen voor RIM, de makers van BlackBerry smartphones en diens Messenger Service. Natuurlijk kun je de fabrikant niet verantwoordelijk stellen voor de inhoud van de berichten die door de gebruikers van BBM verstuurd worden, maar wellicht dat de roep van de autoriteiten om inzage te kunnen krijgen, in het kader van onderzoek naar crimineel gedrag, nu ook in West-Europa, en zeker Engeland, gehoord zal gaan worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.