Nieuws
09 juni 2006 - Ron Smeets

Niet hands-free bellen het duurst in Portugal

De vakanties komen er weer aan en dat betekent dat veel mensen weer op zoek zullen zijn naar benzinepriijzen, tol- en beltarieven in het buitenland.

Dit jaar kan iedereen daar nog een lijstje met prijzen bijzetten. Die van de boetes voor niet hands-free bellen in de diverse Europese landen. Inmiddels is dat namelijk zo ongeveer overal wel strafbaar geworden en er zijn landen waar gepakt worden de vakantiepret behoorlijk kan drukken.

Neem bijvoorbeeld Spanje en Portugal. Deze landen hanteren een 'maximale' boete van respectievelijk 300 en 600 Euro. In de praktijk zal dat waarschijnlijk betekenen dat de lokale bevolking wat minder zal moeten betalen dan de gemiddelde toerist. Duitsland heeft ook nog een primeur. Daar kun je vanaf nu namelijk ook beboet worden voor het bellen op de fiets.

Een overzicht van de boetes per land:

België: 100 euro

Denemarken: 67 euro

Duitsland: 40 euro (auto)

Duitsland: 25 euro (fiets)

Finland: 50 euro

Frankrijk: 35 euro

Griekenland: 60 euro

Hongarije: Max. 125 euro

Italië: 68 euro

Luxemburg: 74 euro

Nederland: 140 euro

Noorwegen: 167 euro

Oostenrijk: Vanaf 25 euro

Polen: 60 euro

Portugal: Tot 600 euro

Rusland: 1,50 euro

Slowakije: 53 euro

Spanje: Tot 301 euro

Tsjechië: 35 euro

Turkije: 30 euro

Verenigd Koninkrijk: 88 euro

Zwitserland: 67 euroGerelateerde links:
Gevangenisstraf voor SMSen tijdens het rijden
Handsfree bellen in verkeer niet veiliger
Fiat en Microsoft denken ook aan verkeersveiligheid
'Zet 'm uit voor je wegrijdt!'
VS wil verbod op GSM in auto voor tieners
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.