Nieuws
18 december 2005 - Gerben Mak

NFC Pilot in Caen goed op dreef

In de Financial Times stond afgelopen woensdag een aardig artikel over de NFC (Near Field Communication) pilot van Philips in het Franse Caen. FT beschrijft daar hoe de mobiele telefoon cash geld gaat verdringen. Het NFC Forum, een industrie verbond dat de NFC technologie promoot, hoopt dat mobieltjes de rol van electronisch cash, zeg maar chipknip, gaat overnemen. De mobiele portemonnee zou moeten worden gebruikt voor kleinere aankopen zoals openbaar vervoer plaatsbewijzen.

Het forum heeft meer dan 60 leden, waaronder voor de hand liggende partijen als credit card maatschappijen (VISA, Mastercard) en telefoon fabrikanten (Ericsson, Nokia, Motorola en Samsung) maar ook NFC chip producenten als Philips Semiconductors. In Nederland maakt NFC deel uit van ECP.nl.

In Caen worden vele simpele NFC toepassingen uitgeprobeerd door onder andere Samsung (mobieltjes) en Philips (chips). In de Monoprix supermarkt bijvoorbeeld wordt NFC aan de kassa gebruikt: de klant houdt zijn GSM tegen een panel en binnen een seconde is de betaling geregeld. Nog even een handtekening en klaar.

In de ondergrondse parking wordt een andere pilot opgezet: bezoekers houden hun GSM bij binnenkomst tegen het poortje, en de betaling is geauthoriseerd.

Bushokjes in Caen hebben een klein NFC panel, waarmee je het busrooster op je mobiel kunt downloaden.

Zo zijn er legio eenvoudige toepassingen te bedenken, die in Caen worden uitgeprobeerd.

Als voorbeeld dienen evenwel buitenlandse projecten, die al langer bestaan en zeer succesvol mogen worden genoemd. Londen heeft Oyster, HongKong heeft de Octopus card voor openbaar vervoer, en Japan heeft Suica. Al deze systemen vervangen gedoe met papieren tickets door een simpele smartcard. In HongKong, waar reeds 50.000 Octopus mobieltjes in omloop zijn, wordt de kaart ook gebruikt voor het betalen van aankopen in de winkeltjes in de buurt van stations.

Alle toepassingen in de wereld maken gebruik van een van de twee verschillende systemen voor NFC: Philips' Mifare en Sony's Felica. Recent hebben deze ondernemingen besloten samen te werken en beide systemen met elkaar te laten praten.

Belangrijke ontwikkeling is natuurlijk de integratie van een NFC chip in een telefoon, in plaats van kostbare losse smartcards. Nu de industrie haar krachten heeft gebundeld, wordt de kans groter dat de telefoon fabrikanten op korte termijn handsets met NFC ingebakken gaan leveren.

Nog even de voordelen en mogelijke toepassingen van NFC op een rijtje:

? Ter vervanging van tijdrovende processen rondom kaartverkoop in bijvoorbeeld openbaar vervoer;

? Snelle betaling van (meestal kleinere) bedragen in bijvoorbeeld supermarkten;

? Overal waar zich wachtrijen voordoen, kan efficiency voordeel worden behaald. Denk bijvoorbeeld aan benzine stations;

? Distributie van informatie, bijvoorbeeld via bushokjes of interactieve reclameposters;

? De kosten van het uitrusten van een telefoon met NFC chip liggen naa schatting onder de € 5 per apparaat;Gerelateerde links:
Caen test RFID betaalsysteem voor GSM's
SIMkaarten die met apparaten communiceren
Mobieltje als 'OV-kaart'
Over de auteur: Gerben Mak