Nieuws
29 november 2010 - Ron Smeets

NFC expirement van Coca Cola in België en Luxemburg

Coca Cola is in België en Luxemburg samen met PingPing, een initiatief van Belgacom, een demo gestart met NFC betalingen bij 5000 Coca Cola automaten. Het mooie aan het experiment is dat je niet hoeft te beschikken over een toestel met ingebouwde NFC chip. Die zijn immers nog niet (in grote getale) verkrijgbaar. Gebruikers krijgen een stikkertje van PingPing waarin de chip geimplementeerd is.

Als je bij een drankautomaat komt die NFC betalingen ondersteunt dan hoef je je toestel met het stikkertje alleen maar even tegen de PingPing tag op de automaaat te houden en vervolgens wordt het drankje van je keuze uitgeworpen en de rekening betaald via je mobiele telefoonrekening.

Het betalen van je drankje is overigens niet de enige toepassing van PingPing. Op de site van PingPing staan ook al diverse andere toepassingen die (binnenkort) uitgerolt worden en zijn zoals het betalen van buskaartjes, parkeren, bij lunchrooms en de krant. In Nederland zijn ook al diverse proefballonetjes opgelaten voor mobiele betalingen. Denk aan diensten als CashSMS en MyOrder. Daarvoor moet je een 'virtuele bankrekening' openen die gekoppeld wordt aan je eigen bankrekening en mobiele telefoon. Iets dat mijns inziens veel potentiële gebruikers te omslachtig vinden en ik denk dus dat de toepassing van dit soort (PingPing) NFC betaaldiensten veel sneller geaccepteerd zal worden. Enkele maanden geleden maakten diverse Nederlandse banken en providers al bekend dat zij aansturen op een brede beschikbaarheid van mobiele betaaldiensten op basis van NFC technologie bij kassa's in 2012.

Hieronder staat een demo van hoe het werkt bij een Coca Cola automaat.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.