Toestellen
22 maart 2010 - Dennis De Vries

Nexus One: zware tijden voor beste telefoon

Vorige week stelde Cowboy Ron de tegenvallende verkoopcijfers van de Nexus One ook al aan de orde. hij vroeg zich toen af of het toestel nu al een flop genoemd mag worden of dat het een 'slow starter' is. Ik ben nog iets dieper en vanuit een ietwat andere invalshoek in de hype van deze Google Phone gedoken en kom tot de conclusie dat de beste telefoon ter wereld (van dit moment) zware tijden doormaakt.

De cijfers liegen er niet om. De beste telefoon van dit moment verkoopt voor geen meter. Om precies te zijn een schamele 135.000 stuks in 74 dagen. Dat is niet zomaar mager, vergeleken met de directe concurrenten is dat meelijwekkend. De eerste iPhone ging in dezelfde periode wereldwijd een miljoen keer over de toonbank. De Motorola Droid 1,05 miljoen keer. Wat ging er mis?

Met de telefoon zelf ging niets mis. Sterker nog, het is het beste toestel dat je kunt krijgen. Dat vindt praktisch elke expert op dit gebied die het toestel in handen heeft gehad. Op BesteProduct.nl wordt het bijgehouden, Europese vakbladen geven de Google Nexus One gemiddeld een 8,4. Het hoogste cijfer van de klas. Beter dan de Bold 9700, de Milestone en beter dan de iPhone 3GS. Het tijdschrift PC World noemt het toestel na een test 'Superieur' en het grote WhatMobile doet in zijn uitgave van april 2010 alsof het niet eens verbaasd is dat HTC en Google samen een toptoestel kunnen maken: “De eerste 'officiële' Google telefoon is een machtig indrukwekkend apparaat”, en “een groots debuut”.

Aan het toestel ligt het niet. Aan de hype ook niet. De wens om een Google Phone bestaat als sinds 2005, toen de eerste geruchten opdoken. Lange tijd werden berichten vergezeld van matig geshopte, fisher-priceachtige conceptafbeeldingen. Het woord 'google-phone' was gedurende 2008 en 2009 genoeg om tech-fans een warm gevoel in de onderbuik te geven. Rond de afgelopen jaarwisseling ging het los toen medewerkers van de zoekgigant een toestel in handen kregen gedrukt en het toestel het levenslicht zag.

Waar ligt het dan wel aan? Hier in Nederland hebben we weinig in te brengen. De Nexus One is alleen als grijze import te krijgen, wat meteen een dikke 200 euro bij de verkoopprijs optelt. In de VS is het toestel alleen via Google te koop, waardoor in het begin veel mensen met hun klachten over het toestel van het kastje, naar de muur en weer terug gestuurd werden. En dan is er nog de concurrentie.

Smartphone-liefhebbers die niet zo merkvast zijn, willen allicht wachten op wat Apple te bieden heeft. Zonder dat er iets bekend is over een nieuwe iPhone, zit het de Nexus One aardig in de weg. En dan is er nog de HTC Desire. De Nexus One, maar dan standaard geleverd met flash, multitouch en een toffe interface. En nog eerder officieel verkrijgbaar in Nederland dan de Nexus One. Dan kun je wel de beste telefoon van het moment hebben, op deze manier wordt het niks.

Over de auteur: Dennis De Vries