Toestellen
29 september 2015 - Ron Smeets

Nexus 5X vanaf november in Nederlandse winkels Pre-order start 2 november en de prijs valt tegen

Vanavond, Nederlandse tijd, weten we 100% zeker dat de twee nieuwe Nexus modellen bestaan. Enkele uren voor de presentatie heeft AndroidWorld de Nederlandse prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe LG Nexus weten op te duiken. De Nexus 5X zal vanaf 2 november hier in Nederland bij diverse (online) winkels te bestellen zijn en een week later, 9 november, worden de eerste exemplaren uitgeleverd. Dat is dus ruim een maand later dan in de zogenaamde 'First tier' landen (onder andere de VS, Engeland, Japan en Zuid-Korea). De kans bestaat echter wel dat het toestel in Nederland via de Google Store al eerder te bestellen zal zijn, maar informatie daarover is er nog niet.

Het prijskaartje van de Nexus 5X is ook bekend en die valt, vergeleken met de prijs van het toestel in de VS, nogal tegen. De 16GB versie van het toestel gaat bij ons 479 euro kosten. Voor het 32GB model moet je 50 euro meer betalen (€ 529,-). Ter vergelijk, de 16GB Nexus 5X kost in Amerika 379 dollar. Omgerekend een verschil van ongeveer 140 euro!

Van de Nexus 6P is de Nederlandse beschikbaarheid formeel nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de phablet versie van de nieuwe Nexus gelijk met de Nexus 5X in Nederland zal verschijnen. Helemaal zeker is dat echter nog niet. Het prijskaartje van de 32GB Nexus 6P is volgens AndroidWorld wel al bekend. Die gaat 649 euro kosten. Ook dat is fors meer dan de 500 dollar die in de VS voor dat toestel betaald moet worden. Een verschil van zo'n 200 euro!

Ik ben benieuwd hoe die prijsverschillen 'vallen' bij de gemiddelde Android smartphone gebruikers en kopers. De 'hard-core' Nexus fans zullen er wellicht niet zo wakker van liggen, maar 140 tot 200 euro meer betalen voor een toestel dat in andere landen veel goedkoper is kun je niet echt klantvriendelijk noemen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.