Nieuws
06 april 2012 - Ron Smeets

Netwerkproblemen Galaxy Nexus na Android 4.0.4 update

Eerder deze week startten Samsung en Google met de uitrol van een relatief kleine update, Android 4.0.4, naar onder andere de Samsung Galaxy Nexus.

In de dagen die daar op volgden doken een aantal klachten op van gebruikers die, na het installeren van deze update, problemen kregen met de netwerkverbinding.

Het blijkt dat wanneer het toestel in de slaapstand (standby) gaat wanneer er geen applicaties meer in de achtergrond draaien de netwerkverbinding soms down gaat. Het probleem zou te maken hebben met de processorsnelheid. Als het toestel in 'slaap valt' en de processorsnelheid onder de 700MHz zakt (minimum snelheid is standaard 350MHz in 'standby modus'), dan schijnt de netwerkverbinding dus verloren te gaan.

Een (tijdelijke) oplossing voor deze bug is om ervoor te zorgen dat je altijd een applicatie (die de processor dus op 'snelheid' houdt) in de achtergrond actief hebt. Je kunt ook de minimale CPU snelheid op 700MHz instellen. Daarvoor moet je het toestel wel rooten, voor zover ik het gelezen heb, en SetCPU installeren. Daarmee kun je dan de minimale kloksnelheid instellen. In deze thread kun je lezen wat je precies moet doen. Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor het uithoudingsvermogen van de accu. Google en Android werken overigens al aan een definitieve fix van dit probleem

De klachten zijn onder andere te vinden op het forum van XDA Developers en Google. Ik ben wel benieuwd of er ook al Nederlandse (of Belgische) Galaxy Nexus gebruikers zijn die, na het installeren van Android 4.0.4, tegen deze problemen aangelopen zijn. Reageer maar!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.