Nieuws
21 juni 2011 - Ron Smeets

Nederlandse Track and Protect software op de Nokia N9

De Nokia N9 die eerder vandaag werd gepresenteerd heeft ook een (klein) Nederlands software tintje. Ik kreeg zojuist namelijk een anonieme tip uit een betrouwbare hoek.

Die wist mij te vertellen dat de Nokia N9 ook standaard voorzien zal worden van de Track and Protect software die gemaakt wordt door het Nederlandse Klomptek.

Track and Protect is een tool waarmee je op afstand je Nokia kunt blokkeren, wissen en lokaliseren in geval van verlies of diefstal. Voor die laatste functie wordt de GPS van je toestel op afstand geactiveerd, mocht die niet aan staan. Extra leuk is de optie om op afstand een foto te laten maken door een van de twee camera's (achter- en voorzijde) van het toestel. Tevens kun je op afstand ook het alarm (of ringtone) activeren. Daarmee kun je wellicht al voldoende informatie krijgen waar je mobieltje ligt, mocht je hem ergens neergelegd hebben en je niet meer weet waar precies ;-)

Tot nu toe was Track and Protect alleen geschikt voor Android, BlackBerry en Symbian smartphones zoals de Nokia E7. Voor de N9 heeft Klomptek de software dus ook geschikt gemaakt voor MeeGo. Een van de voordelen van Track and Protect is dat het werkt op basis van SMS notificatie en -besturing. Daardoor kun je het dus ook in het buitenland gebruiken zonder dat je data-roaming moet activeren. Dat scheelt weer in de kosten, zeker als je je toestel ook al kwijt bent ;-). De Track and Protect software is gratis en op de Nokia N9 wordt die dus standaard meegeleverd.

Voor het gebruik ervan moet je wel betalen. Daarvoor kun je bij Track and Protect zogenaamde 'credits' kopen. Die kosten 33 eurocent per stuk en je kunt ze per 15 (5 Euro), 35 (10 Euro) of 55 (15 Euro) aanschaffen. Telkens als je een SMS-commando naar je toestel stuurt (om hem bijvoorbeeld te lokaliseren, blokkeren of de inhoud te wissen) dan kost je dat één credit, plus de kosten van het SMS'je.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.