Nieuws
04 november 2011 - Ron Smeets

Nederlandse pre-orders Nokia Lumia 800 nog niet door het dak

De Nokia Lumia 800 (en de ietwat goedkopere Lumia 710) moeten de terugkeer van Nokia en Microsoft op de smartphone markt gaan inluiden. Dat is geen nieuws meer. Het worden dus spannende weken en maanden voor de Finnen en Amerikanen.

Tijdens de Telecom Xperience, afgelopen woensdag, wist een Nokia medewerker mij te vertellen dat het aantal pre-orders voor de Lumia 800 hier in Nederland nog niet door het dak gaan. Hij sprak over enkele tientallen bestelde toestellen bij de Phone House en had nog geen gegevens van andere retailers.

Dit zegt natuurlijk nog niets over het mogelijke succes (of niet) van de Nokia Lumia 800. Iedereen die ik het toestel tot nu toe in handen gegeven heb is er razend enthousiast over. 'Seeing, feeling and using is believing' in dit geval. Ook mijn eerste indruk van het toestel is bijzonder positief.

Dat het aantal voorbestellingen, bij de Phone House dus, wat tegen lijkt te vallen in de eerste week na de lancering kan ik mij heel goed voorstellen. Nokia en Microsoft hebben op de smartphone markt nu eenmaal nog geen positie dat massa's potentiële kopers meteen in de rij gaan staan als een nieuw toestel van het Finse merk en/of de Amerikaanse software fabrikant aangekondigd wordt. Die positie heeft Nokia de afgelopen twee jaar verspeeld en Microsoft nooit echt gehad. Die zullen ze dus eerst (weer) moeten verdienen. En daarvoor zullen niet alleen heel wat marketing Euro's nodig zijn, maar ook het 'opvoeden' en goed informeren van de (online) retailers.

Tijdens de Lumia 800 presentatie die Nokia op de Telecom Xperience gaf werd dat laatste weer eens pijnlijk duidelijk. Een van de aanwezige retailers reageerde nogal negatief: "Waarom moet ik mijn klanten de Lumia 800 aanprijzen als het 'gewoon' een Windows Phone toestel. Wat zijn de USP's van dat toestel ten opzichte van andere (Windows Phone) smartphones als er geen Nokia sausje overheen zit". De Nokia medewerker die de presentatie gaf stotterde een beetje bij het formuleren van zijn antwoord terwijl hij mijns inziens alleen maar even had moeten zeggen: "Hier, speel er eens 10 minuten mee, kijk er goed naar en dan praten we verder". Wat ik hiermee wil zeggen is dat wanneer de verantwoordelijke (inkopers) van (online) retailers er, al dan niet door vooroordelen, geen brood in zien, dan wordt de strijd van Nokia en Microsoft voor een succesvolle (terugkeer) op de smartphone markt, hier in Nederland althans, bij voorbaat een stuk moeilijker. En het strookt ook met het sentiment en de antwoorden die ik de afgelopen 12 maanden kreeg als ik in een telefoonwinkel naar Windows Phone 7 (Mango) toestellen vroeg. Daarover heb ik een jaar geleden al eens een uitgebreid artikel geschreven en enkele weken geleden nogmaals, beiden op basis van eigen onderzoek bij een twintigtal winkels.

In Frankrijk, zo las ik vanochtend, is de Nokia Lumia 800 na één week wél al met stip op nummer 1 binnengekomen op de verkooplijsten van de Phone House. Voor de Samsung Wave 575, de Sony Ericsson X10 Mini Pro, de Samsung Galaxy S II en de Apple iPhone 4S.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.