Nieuws
22 maart 2006 - Ron Smeets

Nederlandse mobiele markt groeit 5.6%

Terwijl de economen zich momenteel nog het hoofd breken of ze de verwachte groeipercentages van de ‘reguliere’ economie voor dit jaar positief moeten bijstellen is inmiddels al duidelijk geworden dat de mobiele markt afgelopen jaar met 5.6% gegroeid is.

In totaal telde ons land eind vorig jaar 16.88 miljoen mobiele abonnees, verdeeld over de verschillende providers (inclusief Tele2 Mobiel, UPC Mobile en Scarlet) waarmee op dat moment 103% van de totale bevolking een mobiel (prepay) abonnement bezat. Dat dit percentage boven de 100% uitstijgt heeft natuurlijk alles te maken met diegenen onder ons die met meer dan één mobieltje rondlopen. . .

De totale omzet in de mobiele business in Nederland bedroeg vorig jaar 5.94 miljard Euro, ofwel 5.6% meer dan de 5.62 miljard van het jaar daarvoor. Daarvan werd 5.1 miljard verdiend met de traditionele voice diensten en 825 miljoen met zogenaamde non-voice services als SMS-, muziek- en data diensten. De non-voice diensten groeiden, net als het jaat daarvoor een stuk forser: 18.9% t.o.v. 2004, maar niet zo fors als in 2004 toen nog een groei van 27,9% t.o.v. 2003 gemeld kon worden.

Vooral het derde en vierde kwartaal van 2005 waren de ‘winstpakkers’ voor zowel toestelmakers als providers en dat maakte het slappe begin van 2005 dus meer dan goed. Voor dit jaar verwachten de analysten wederom een groei van rond de 4 a 5%.Gerelateerde links:
Flinke groei mobile content markt voorspeld
14% marktaandeel voor MVNO's in Nederland
T-Mobile: Markt onveranderd na overname Telfort
Wereldwijde verkoop mobieltjes 21% groei
Meer mobieltjes dan Nederlanders
Driekwart van alle jongeren heeft GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.