Entertainment
07 november 2008 - Ron Smeets

Nederlandse iPhone Teletekst Applicatie naar het buitenland

PERSBERICHT - e-office mobile heeft een belang van 17,5 procent genomen in het Engelse Minitext Ltd. Minitext levert diverse teletekst gerelateerde diensten aan bekende Engelstalige televisiezenders.

Met deze deelname krijgt Minitext de beschikking over het mobiele teletekstplatform van e-office mobile. Daarnaast zet e-office mobile in op een internationale expansie.

Een logische uitbreiding op de producten en diensten van Minitext is het leveren van de door hun geproduceerde en beheerde teletekst-content op mobiele telefoons en PDA’s. Voor deze portfolio-uitbreiding maakt Minitext gebruik van het mobiele teletekst platform van e-office mobile, genaamd LexionAir. Middels de LexionAir-software ontvangen tienduizenden BlackBerry- en iPhone-gebruikers in Nederland, België, Engeland en Ierland live teletekstpagina’s. Op korte termijn wordt dit ook mogelijk gemaakt voor gebruikers van J2ME (Java), Windows Mobile en het Android platform.
 
“Er bestaan eigenlijk geen bedrijven die zowel diepgaande kennis hebben van teletekst als van mobiele oplossingen. Aangezien e-office mobile al een up-and-running platform heeft en diensten levert aan NOS in Nederland en VRT in België, was een samenwerking met hen een logische keuze,” aldus John Doran, directeur van Minitext Ltd. “Wij zijn zeer verheugd met het feit dat e-office mobile met hun kennis en technologie onze organisatie versterkt. Hierdoor ontstaat voor ons de mogelijkheid ons portfolio te verbreden terwijl er voor e-office mobile internationale expansie mogelijk wordt.”
 
De eerste zenders waarvan de teletekst wordt ‘gemobiliseerd’ zijn Racing UK, CNBC Europe en Setanta Sports. Racing UK is een in Engeland populaire zender gespecialiseerd in de paardensport. Het mobiele Minitext kanaal biedt actuele race-uitslagen, ‘live betting’ en het laatste paardensportnieuws. Setanta Sports richt zich eveneens op de sportliefhebber, maar dan in bredere context. Op Setanta Sport Text zijn nieuws en uitslagen te vinden van de in Engeland en Ierland populaire sporten zoals voetbal, rugby, golf en formule 1. CNBC Text richt zich voornamelijk op de zakelijke markt en geeft dagelijks informatie over de televisieprogramma’s (bijvoorbeeld guest alerts van Jay Leno’s Tonight show) en het actuele programmaoverzicht.
 
“Nog steeds is de vraag naar en het gebruik van teletekst groot. Onze applicatie waarmee NOS Teletekst live op de iPhone wordt getoond, is binnen één maand op meer dan 40 procent van alle Nederlandse iPhone’s geïnstalleerd. We stonden binnen 12 uur op de eerste plek in de Apple AppStore van Nederlandse toepassingen”, aldus Thierry Lammers, directeur e‑office mobile. “In de eerste maand hebben deze gebruikers meer dan 5,6 miljoen pagina’s opgevraagd. Hieruit kan geconcludeerd worden dat teletekst nog steeds leeft en wij hebben dan ook vertrouwen in de kracht van Minitext.”

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.