Nieuws
10 augustus 2010 - Ron Smeets

Nederlandse iPhone Death Grip test: T-Mobile vs Vodafone

Enkele weken geleden testte ik de iPhone 4 death grip bug al in Engeland en hoewel dit soort tests natuurlijk nooit alles zegt was daarin wel te zien dat er duidelijk verschil zat tussen de diverse iPhone 4 providers. Dat filmpje kun je hier nog eens bekijken, mocht je dat willen.

Harold van StyleCowboys had de afgelopen dagen twee iPhone 4 exemplaren in zijn bezit, eentje van T-Mobile en eentje met een Vodafone SIM. Hij maakte ook een vergelijkende video van de ontvangstproblemen. Zijn bevindingen kun je hieronder bekijken.

Het is ook hier duidelijk te zien dat beide toestellen 100% netwerkdekking hebben maar dat bij het T-Mobile model de signaalsterkte duidelijk afneemt als het toestel in de death grip vastgehouden wordt. Bij de Vodafone versie gebeurt dat niet. Overigens heb ik samen met Harold vanmiddag ook nog even de SIMkaarten uitgewisseld van beide toestellen om te voorkomen dat het probleem aan het toestel zelf (de hardware) te wijten is maar dat had geen effect. De T-Mobile versie bleef bereik verliezen (bij onze tests wel iets minder snel) en die van Vodafone bleef op 100%. Het verschil lijkt dus wel degelijk te maken te hebben met de keuze van de provider.

Zoals ik eerder ook al eens schreef is dat verschil waarschijnlijk te verklaren doordat T-Mobile gebruik maakt van andere (3G) frequenties dan Vodafone. Hetzelfde is het geval in de UK bij Orange (wel last) en '3' (geen last). Deze mogelijke verklaring wordt overigens door diverse kenners als zeer plausibel gezien, maar als er onder jullie experts zijn die een andere verklaring hiervoor hebben, dan lees ik die natuurlijk ook graag ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.