Nieuws
23 april 2010 - Ron Smeets

Nederlands SMS onderzoek in de strijd tegen HIV en AIDS

Wanneer je een bericht leest over de inzet van SMS bij goede doelen of onderzoek dan denk je natuurlijk vrijwel meteen aan collectes of waarschuwingsdiensten, toch?

Het kan ook anders. Zo maken de veldwerkers van Humana voor hun drie jaar durend project in de strijd tegen HIV en AIDS in Malawi op een heel andere manier gebruik van het fenomeen dat SMS heet.

De veldwerkers bezoeken, vanaf medio dit jaar (2010) in het Afrikaanse land elk 2000 mensen om ze voorlichting te geven over HIV en AIDS en om de omvang van de epidemie in kaart te brengen. Daarvoor wordt onder andere een enquete gehouden onder diverse doelgroepen (tieners, zwangere vrouwen en kinderen). De informatie uit die enquetes wordt opgeslagen in een SMSje dat vervolgens naar een database gestuurd wordt.

In deze database komt alle informatie van de duizenden bezochte mensen samen. Op deze manier kan online snel de problematiek in een bepaald gebied of onder een bepaalde doelgroep in kaart gebracht worden. Doordat er informatie beschikbaar is per leeftijdsgroep, gebied of gemeenschap, kunnen er gerichte campagnes gevoerd worden. Als bijvoorbeeld blijkt dat jongeren wel makkelijk condooms kunnen krijgen, maar te weinig weten van veilige seks, kan de campagne zich richten op kennis uitbreiding.

Humana heeft bij dit programma hulp gekregen van Onesixty Mobile Concepts. Zij hebben in 2009 de database ontwikkeld en verzorgen tevens de technische ondersteuning tijdens de looptijd van het programma. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.