Nieuws
19 januari 2010 - Richard Otto

Nederlands onderzoek Jeugd & Mobiel

Gisteren schreef ik reeds over het Belgische onderzoek: 'Jongeren & GSM'.

Stichting Mijn Kind Online heeft gisteren ook een Nederlands onderzoek uitgebracht. Dit onderzoek is opgezet door onderzoeksbureau Qrius onder 8 tot 18 jarigen.

Mijn Kind Online is een kennis en adviescentrum op het gebied van jeugd en (nieuwe) media, dat tot doel heeft meer inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van nieuwe media, alsook het bevorderen van het verantwoord gebruik daarvan.

Het onderzoek van Stichting Mijn Kind Online is op een zeer pedagogische wijze geschreven. Zo wordt uitgebreid ingegaan op de vraag: "Een mobiele telefoon; wie, wat, wanneer en waarom?", maar ook gedragsregels. Tevens is er naast het onderzoek een brochure voor ouders uitgebracht: Help mijn kind wil een Mobiel!. Ondanks dat het rapport en brochure bij mij doet overkomen of 'Mobiel' het grootste gif voor onze kinderen is, ben ik het eens dat er eens iets structureels gedaan moet worden aan de misleidende premium SMS diensten en de 'ringtone mafia' eindelijk verbannen dient te worden. 20 % van de onderzochte tieners heeft namelijk wel eens last gehad van ongewenste betaalde SMS-diensten.

Verder komen er interessante feiten over de Nederlandse jeugd naar voren: Steeds meer (jonge) kinderen bezitten een mobiele telefoon. Van de 8-jarigen is dat al een kwart en vervolgens loopt het snel op; rond de 12-jarige leeftijd bezitten nagenoeg alle tieners er een.


Het gehele rapport is HIER te downloaden.

Over de auteur: Richard Otto