Nieuws
15 juni 2012 - Ron Smeets

Nederlanders voorzichtig met mobiel internet in buitenland

Vodafone heeft bij 517 klanten onderzocht hoe wij Nederlanders omgaan met mobiel internet in het buitenland. De resultaten zijn niet echt verrassend te noemen. Wij zijn voorzichtig met mobiel internet in het buitenland, aldus Vodafone.

Het onderzoek wordt natuurlijk vooral gebruikt om de onlangs geintroduceerde nieuwe 'buitenland bundels' van Vodafone te promoten. Dat zal ook niemand verbazen ;-)

Van de 517 ondervraagde mobiele bellers die wel eens in het buitenland vertoeven zegt 70% hun toestel vooral te gebruiken om het thuisfront per SMS of een 'belletje' op de hoogte te stellen van een veilige aankomst. Driekwart van de 'buitenlandgangers' gebruikt hun mobiele telefoon regelmatig als ze op reis zijn en 36% zegt dat zelfs dagelijks te doen.

Toch geeft het onderzoek van Vodafone geen eenduidig inzicht in het gebruik, en de manier waarop, van mobiel internet in het buitenland. Een op de vier vrouwen zegt wel foto's te versturen naar het 'thuisfront' (terwijl maar 20% van de mannen dat doet) maar daarbij wordt niet gemeld of die gebruikers daarvoor ook daadwerkelijk gebruik maken van data roaming op 3G netwerken of toch eerst een (gratis) WiFi verbinding zoekt. ik denk dat dit laatste namelijk veel meer gebeurt.

Volgens Vodafone is de moeilijke beheersbaarheid van de kosten de belangrijkste drempel voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan bij thuiskomst een of meerdere keren geschrokken te zijn van de gemaakte (roaming) kosten in het buitenland.

Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen met mobiel internet en data-roaming in het buitenland. Gaan jullie (altijd) op zoek naar (gratis) WiFi? Maakt het je niet uit en 'roam' je er ook op vakantie lekker op los, of zet je data-roaming standaard uit? Reageer maar!

Het volledige persbericht van Vodafone kun je hier nalezen. Foto via.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.