Accessoires
02 september 2014 - Ron Smeets

Nederlanders vinden Google Glass te duur en onveilig

Een onderzoek heeft uitgewezen dat wij in Nederland nog niet echt klaar zijn voor Glass van Google. Over het algemeen maken de ondervraagden zich met name zorgen over de veiligheid van het wearable Google gadget.

Die zorg is tweeledig. Ten eerste vind men het gevaarlijk om er mee rond te lopen; het leidt af en ten tweede is men bang voor privacy schending wanneer de Glass gemeengoed wordt in het Nederlandse straatbeeld. Maar er is nog een typische Nederlandse reden.

De Glass is veel te duur. Consumenten die eventueel interesse hebben om een dergelijk gadget aan te schaffen zijn op dit moment bereid daar niet meer dan 130 Euro voor neer te tellen. Dat is minder dan 10% van de huidige prijs van de Glass (1500 Euro).

Ut het onderzoek van Multiscope:
Mannen hebben meer interesse in Google Glass dan vrouwen (23% vs. 11%). Onder jongeren (22%) is de interesse groter dan onder ouderen 50 plussers (17%). Van de geïnteresseerden zou 8% binnen nu en een half jaar een Google Glass willen kopen.

Geïnteresseerden vinden Google Glass een leuke gadget, handig en het biedt veel nieuwe mogelijkheden. Interessante functionaliteiten van Google Glass zijn navigatie (51%), foto’s maken en bekijken (40%) en filmen (38%). Minder interesse heeft men in het ontvangen en versturen van e-mails (19%) en gebruik van social media apps (16%). 

Nederlanders verwachten dat over twee jaar ongeveer 15% van de consumenten Google Glass gebruikt. Men verwacht dat het vooral door anderen gebruikt wordt om foto’s te maken en te filmen. Drie op de vier Nederlanders staat negatief tegenover het gebruik van Google Glass door anderen. Bijna tweederde (63%) is bang dat hun privacy wordt aangetast door de mogelijkheid om te fotograferen en te filmen. Acht op de tien Nederlanders geven aan op de hoogte te willen zijn wanneer ze gefilmd of gefotografeerd worden. Vier op de tien mensen vinden ook dat iemand met Google Glass de toegang tot openbare ruimtes mag worden ontzegd. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.