Nieuws
05 december 2017 - Ron Smeets

Nederlanders nog altijd zuinig met mobiele data Finnen onbetwist aan top, Duitsers zowaar nog zuiniger dan ons

Onderzoek van GlobalData naar het verbruik van mobiele data in Europa toont aan dat nog altijd de Finnen verreweg de meeste Gigabytes per maand verstoken. Gemiddeld in 2017 kwamen ze daar uit op ruim 13 GB per actieve simkaart. Nummer twee zijn de Oostenrijkers met 5.7GB per maand, gevold door de Polen en Russen met respectievelijk 3.9 en 3.5GB. Wij ‘Ollanders’ behoren nog steeds tot de ietwat zuinige dataverbruikers. Gemiddeld komen wij uit op net iets meer dan 1GB per maand. Alleen gebruikers in Tsjechie, Slowakije, Oekraine en Duitsland gebruiken nog minder data per maand. Duitsland is zelfs hekkensluiter met minder dan 1GB. 

Zijn abonnementen in Duitsland en Nederland misschien duurder?
De vraag is natuurlijk waar die verschillen in verbruik vandaan komen. Ten eerste is natuurlijk niet ieder land, en volk, gelijk. In Finland is het driekwart van het jaar donker en koud dus kan ik me voorstellen dat ze daar vaker binnen zitten met hun smartphone. Nee, zonder gekheid, een factor die misschien nog wel een grotere impact heeft op het zuinige dataverbruik in sommige landen is de prijs per GB, al dan niet verrekend in een bundel of abonnement, die klanten gemiddeld betalen. Met andere woorden, betalen wij in Nederland en onze Oosterburen misschien wel veel meer per GB als in Finland, Oostenrijk of Polen? Tijd om maar eens wat tarieven naast elkaar te leggen. Daarbij kijk ik niet naar het aantal belminuten en smsjes maar puur naar de hoeveelheid data per abonnement, de kosten van dat abonnement en zo dus ook de kosten per GB.

Finland
Telia: € 29,90 voor onbeperkt 4G internet. Abonnementen met datalimiet: € 1,99 per GB
Elisa: € 29,90 voor onbeperkt 4G internet. Abonnementen met datalimiet: € 2,70 per GB
DNA: € 24,90 voor onbeperkt 4G internet. Geen 4G abonnementen met datalimiet, wel met beperkte snelheid

Duitsland
O2: Geen echte onbeperkte abonnementen.* Prijs per GB: € 2,00 bij een sim-only van € 50 euro tot € 3,00 bij een sim-only van € 30 per maand
T-Mobile: Geen echte onbeperkte abonnementen.* Prijs per GB: € 7,06 bij een sim-only van €70,60 tot € 15,05 bij een sim-only van 30,10 per maand.
Vodafone: Geen onbeperkte abonnementen. Prijs per GB: € 1,29 bij een sim-only van €64,50 tot € 7,88 (!) bij een sim-only van € 31,50 per maand.
Base: Geen onbeperkte abonnementen. Prijs per GB: € 6,00 bij een sim-only van € 30 tot €7,50 bij een sim-only van € 15 per maand.
* Na verbruik van de bundel onbeperkt surfen op maximaal 1 Mbit/s (O2) of 64 Kbit/s (T-Mobile)

Duitsers betalen de hoofdprijs voor GB’s
Kijken we alleen naar de tariefverschillen tussen Duitsland en Finland dan wordt heel snel duidelijk waarom de Duitse smartphone gebruiker zo weinig GB’s verstookt, gemiddeld minder dan 1GB per maand zelfs. Duitse T-Mobile klanten betalen voor een sim-only met 10GB data per maand namelijk meer dan 70 euro! Daarbij moet wel gezegd worden dat bij sommige (duurdere) abonnementen Duitse klanten van T-Mobile gratis en onbeperkt (zonder dat het data uit de bundel kost) muziek en video kunnen streamen. Maar dan nog zijn de basis tarieven per GB belachelijk hoog vergeleken met de 35 euro die T-Mobile Nederland rekent voor een abonnement met onbeperkt datagebruik. Alleen O2 en Vodafone hebben in Duitsland abonnementen met fatsoenlijke databundels, maar voor een sim-only met 25GB betaal je bij O2 nog altijd 50 euro per maand. Bij Vodafone kun je voor dat geld (47,50) een abonnement met 28GB data afsluiten. De rode provider heeft ook nog een 50GB sim-only, voor 64,50. Dit zijn momentopnames, maar de Duitse tarieven liggen fors hoger dan bij ons en in Finland.

En Nederland dan?
Ook wij verbruiken relatief weinig GB’s per maand. En dat terwijl er al twee providers zijn die onbeperkt datagebruik aanbieden voor respectievelijk € 25 (Tele2) en € 35 (T-Mobile) per maand. Echter, verreweg de meeste Nederlandse smartphone gebruikers zijn nog klant bij KPN of Vodafone. Daar wordt je dataverbruik dus nog per GB afgerekend, min of meer. De bundels, en daarmee ook de prijs per GB, is wel al veel vriendelijker dan bij onze Oosterburen.

Vodafone: Geen echte onbeperkte abonnementen. Per per GB van € 0,65 bij een sim-only van €26 per maand tot € 2,67 bij een sim-only van van € 16 per maand.
KPN: Geen onbeperkte abonnementen. Per GB van €0 0,66 bij een sim-only van € 33 per maand tot € 7,50 bij een sim-only van € 15 per maand.

Er lijkt dus, en zo heel erg verbazingwekkend vind ik dat nu ook weer niet, een verband te zitten tussen de hoeveelheid data die smartphone gebruikers in een land gemiddeld verbruiken en de kosten per GB. Ofwel, als we onbeperkt data kunnen en mogen gebruiken, voor een vast tarief, dan doen we dat ook. Nu ben ik zelf zeker geen gemiddelde gebruiker maar ik merk wel dat mijn dataverbruik fors steeg toen ik eenmaal een abonnement had met onbeperkt datagebruik. Voorheen gebruikte ik gemiddeld 19GB per maand van mijn 20GB KPN bundel. Tegenwoordig is dat al meer dan 80GB geworden, met uitschieters naar 120 GB per maand.

Oostenrijk en Slowakije als extra controle
Uit het onderzoek van GolbalData bleek ook dat in Oostenrijk de op één na grootste grootverbruikers wonen met gemiddeld 5.7GB per maand. Slowakije stond net boven Duitsland. Hoe verhouden de sim-only en datatarieven zich in die landen. Puur als extra bewijs (of niet natuurlijk) voor de theorie die ik hierboven uiteen zette.

Oostenrijk
A1: Geen onbeperkte abonnementen, maar wel gratis (zonder data uit de databundel) muziek en video streamen, onbeperkt. Prijs per GB van € 1,12 bij een sim-only van € 67 per maand tot € 2,11 per GB bij een sim-only van € 17 per maand.
T-Mobile: Geen onbeperkte abonnementen. Prijs per GB van € 1 bij een sim-only van €15 per maand tot € 2 bij een sim-only van € 10 per maand.
3 (Drei): Geen onbeperkte abonnementen. Vaste prijs per GB van € 0,80 bij een van de drie sim-only’s die deze provider aanbiedt.

Slowakije
In Slowakije waren sommige providers wat warrig in hun informatieverstrekking met betrekking tot abonnementen. Ik heb dus maar enkele voorbeelden uitgezocht. Die laten al heel snel ook de verschillen met Oostenrijk zien. En daarmee ook de reden dat Slowaken ook voorzichtige smartphone gebruikers zijn.
Orange: Geen onbeperkte abonnementen. Prijs per GB van € 6,50 bij een sim-only van € 65 per maand tot € 40 bij een sim-only van € 20 per maand (ja, 500MB voor 20 euro!)

Dataverbruik sterk afhankelijk van prijs per GB
Het moge duidelijk zijn dat landen waar de gigabyte tarieven nog relatief hoog liggen smatphone gebruikers een stuk minder data verstoken dan in andere landen. Wanneer je, zoals in Slowakije of Duitsland, meer dan 60 euro per maand moet betalen voor een sim-only met 10 GB data, dan bedenk je je wel twee keer voordat je een dergelijke abonnement neemt. Doe dan toch maar die van 25 euro met 1 of 2GB data, zou ik dan zeggen. Op zich is het natuurlijk niet heel erg schokkend dat dure data tot lager verbruik leidt. Nederland zit er nu een beetje tussenin. Wij hebben jarenlang redelijk krappe databundels gehad nadat de onbeperkt internetbundels van 5 of 10 euro in de 3G tijd afgeschaft werden. Daardoor zijn we een stuk zuiniger geworden. En nu de databundels weer groter worden, en bij T-Mobile en Tele2 zelfs onbeperkt, moeten we waarschijnlijk nog even wennen aan dat nieuwe grootverbruik. Ik ben dan ook benieuwd hoe de vlag er over een jaar bij hangt.