Nieuws
18 december 2009 - Ron Smeets

Nederland telt nog 47 MVNO's

Het kan aan mij liggen, maar voor een kikkerlandje met 17 miljoen inwoners vind ik 47 Virtuele Mobiele Providers, of zogenaamde MVNO's toch wel erg veel. Het zijn er weliswaar al veel minder dan de 60 a 70 die er enkele jaren geleden actief waren, maar toch.

MVNO's zijn de providers die wel mobiele abonnementen en -prepay kaarten aanbieden maar gebruik maken van de netwerken van de drie 'echte' providers, KPN, Vodafone en T-Mobile. Denk aan providers als Lycamobile, Tele2, AH Mobiel, Simpel en Ortel, om er maar eens een paar te noemen.

In totaal hebben de 47 MVNO's 3.1 miljoen klanten (14.6% van de totale mobiele markt in Nederland. Meer dan 70% van al deze klanten maakt gebruik van een prepay kaart. Kortom, het zijn dus niet de meeste lucratieve klanten. Kijkend naar de marktaandelen binnen de 47 MVNO's dan blijkt dat bijna 70% van die markt in handen is van vijf spelers: Lebara, Lycamobile, Tele2, Ortel en AH Mobiel. Knap dat de overige 42 dus kunnen overleven met, gezamenlijk, minder dan 1 miljoen aansluitingen, ofwel gemiddeld zo'n 22.500 klanten waarvan ook nog maar eens de vraag is welke (prepay) SIMkaarten echt actief gebruikt worden natuurlijk.

KPN heeft overigens de meeste MVNO klanten: 66%. T-Mobile is een goede tweede met 24% en Vodafone met het doen met 9%.

Bron: Telecompaper

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.