Nieuws
31 oktober 2015 - Ron Smeets

Nederland heeft nu drie landelijk dekkende 4G netwerken T-Mobile 4G netwerk bereikt nu 95% van alle Nederlanders; eind dit jaar 99%

Ze hadden het een tijdje geleden al aangekondigd en op de valreep heeft T-Mobile de beloofde deadline, om landelijke 4G dekking te leveren voor het eind van oktober, gehaald. Dat maakte de provider gisteren bekend. Dat wil overigens, net als bij de andere providers, nog niet zeggen dat het 4G netwerk van T-Mobile nu 'af' is. De komende drie maanden wordt het netwerk verder uitgebreid zodat voor het eind van dit jaar 99% van alle Nederlanders binnen het 4G dekkingsgebied van T-Mobile wonen en/of werken. Letwel, de percentages die genoemd worden zijn gerelateerd aan het aantal Nederlanders en dus niet de oppervlakte van ons land.

Na KPN en Vodafone is T-Mobile nu de derde Nederlandse provider met een landelijk dekkend 4G netwerk. De groene en rode provider bereikten die status respectievelijk al maart en september 2014. De reden dat T-Mobile ruim een jaar achter loopt heeft te maken met het feit dat de magenta provider veel later begon met de uitrol van 4G en er bovendien voor koos (en technisch gezien zelfs voor moest kiezen) haar hele netwerk (3G én 4G) te vernieuwen. Daarnaast heeft T-Mobile bijna dubbel zo veel masten in Nederland staan. Met de uitrol was dus ook nog eens meer werk gemoeid.

Ik heb de afgelopen twee jaar, vanaf het moment dat de eerste 4G masten 'online kwamen' regelmatig vergelijkende tests uitgevoerd. Niet alleen met betrekking tot de dekking en snelheid, maar ook over het gebruik van 4G om onderweg (live) TV te kunnen kijken en de kwaliteit van de netwerken tijdens festivals. Dat blijf ik natuurlijk ook in de toekomst doen. Binnen enkele weken hoop ik mijn bevindingen van een volgende vergelijkende test tussen de drie grote providers te kunnen publiceren.

Het vierde 4G netwerk, van Tele2, staat inmiddels ook al een tijdje in de steigers. Enkele dagen geleden meldde die provider dat ook zij nog voor het eind van dit jaar landelijke 4G dekking zullen bieden. De testsim daarvan is ook onderweg. Verwacht mijn eerste vergelijkende tests met de vier providers in de hoofdrollen ergens in het eerste kwartaal van 2016.

Hieronder staat nog een aardige video, gemaakt door T-Mobile zelf, dus een beetje magenta gekleurd, over het verhaal achter het (4G) netwerk.

Bron T-Mobile dekking

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.