Nieuws
08 september 2008 - Ron Smeets

Navigeren met je mobiel of niet?

De tijd dat we op pad gingen met landkaarten, routebriefjes en stratenboeken ligt toch wel zo’n beetje achter ons. Kijk maar eens om je heen als je onderweg bent en tel de navigatiesystemen aan de ruiten van je medeweggebruikers. Ik schat dat je de tel snel kwijt raakt ;-)

Er zijn tegenwoordig veel verschillende systemen te koop. De oudste categorie zijn de ingebouwde systemen van de diverse automerken zelf. Behalve dat die over het algemeen peperduur zijn en je vrijwel altijd terug naar de dealer moet als je de kaarten wilt updaten (illegale kopieën even buiten beschouwing gelaten) zijn ze ook niet echt mobiel. Verander je van auto of ga je op vakantie en huur je een auto ter plekke dan kun je het systeem niet meenemen. Verder worden portable navigatiesystemen tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt tijdens wandel- en fietstochten.

Goed, het is duidelijk dat mijn voorkeur uitgaat naar een draagbaar systeem. Rest nog de keuze tussen een traditionele navigator of de combinatie van een mobiele telefoon met GPS en navigatie software.

De afgelopen weken heb ik de volgende systemen getest om uit te vinden wat op dit moment de beste keuze is en wat de diverse voor- en nadelen van elk systeem zijn.

Een algemeen voordeel van navigeren met je mobieltje is natuurlijk het feit dat je nog maar één toestel mee hoeft te nemen en dat vaak gebruik gemaakt wordt van online kaartgegevens die dus altijd actueel blijven. Een nadeel is vaak de grootte (of het gebrek daaraan) van het display, de kwaliteit van het geluid en het uithoudingsvermogen van de accu. Om deze voor- en nadelen, het gebruiksgemak en andere features te toetsen heb ik de volgende systemen getest.

- Samsung G810 Navi

- Nokia 6210 Navigator

- Nokia E71

- iPhone 3G

- Tom Tom 930 HD Traffic

Ik hoor sommigen van jullie al denken. Wat doet de iPhone 3G in dat rijtje !? Welnu, de nieuwe iPhone heeft een GPS ontvanger en zou dus in principe geschikt kunnen zijn als navigatiesysteem. Helaas is er (op dit moment) nog geen turn-by-turn navigatie software beschikbaar voor het toestel en over het navigeren met Google Maps kan ik kort zijn. Het werkt niet! Ja, technisch gaat het wel goed. Je ziet je positie en de route maar je moet handmatig na iedere afslag of andere routewijziging de volgende aanwijzing opvragen. Tijdens het rijden is dat natuurlijk niet te doen. Vandaar dat ik over de iPhone 3G als navigatiesysteem heel kort kan zijn: niet te gebruiken. Score: 1.5

Goed, de slechtste optie uit ons rijtje hebben we bij deze al gehad. Op naar de op één na slechtste, zij het met behoorlijk wat afstand ten opzichte van de iPhone.

De Samsung G810 Navi werd enkele maanden geleden op de Nederlandse markt geintroduceerd. Eigenlijk, hoewel Samsung dit in alle toonaarden ontkende, zou dit de opvolger moeten worden van de G800, een 5 Megapixel camphone. Gezien het feit dat de G800 pas enkele weken verkrijgbaar was en de camera van de G810 niet echt beter was besloot de Koreaanse fabrikant op het laatste moment om de G810 als Navigator op de markt te zetten. Daarvoor werd standaard Route 66, versie Mobile 8, op het toestel geinstalleerd.

Dit betekent dus ook dat de kaartgegevens bij de Samsung G810 niet automatisch geupdate worden zoals bijvoorbeeld bij Google- en Nokia Maps wel het geval is (en in zekere zin ook bij de nieuwste TomTom’s met Map Share). Voordeel hiervan is weer wel dat je geen extra kosten hebt. Als je het toestel eenmaal (al dan niet met een abonnement) aangeschaft hebt, dan kun je direct door heel West-Europa navigeren. Bij de Nokia modellen moet je voor de turn-by-turn navigatie apart betalen. Wil je de kaarten bij de Samsung updaten dan zul je die natuurlijk wel apart moeten kopen, maar tegen die tijd ben je waarschijnlijk ook wel weer aan een nieuw toestel toe dus is de G810 een voordeligere optie dan een Nokia.

Navigeren met de Samsung G810 werkt redelijk. Soms duurt het wat lang voordat hij een GPS fix heeft. Ik heb ervaren dat dit af en toe zelfs meer dan 5 minuten kan duren. Op andere momenten had hij binnen een halve minuut een fix dus dat varieerde nogal.

Zoals bij de meeste mobiele toestellen is het gemis van een qwerty toetsenbord vooral merkbaar bij het invoeren van adressen. T9 of een andere predictive text intput helpen natuurlijk niet echt. Daarentegen is het gelukkig wel zo dat je niet het hele adres hoeft in te typen. Bij het zoeken naar de Amsterdamsestraatweg 33 in Amstelveen kun je volstaan met ‘Amsterdam 33 Amstel’. Het display van de G810 is verder wel droot genoeg, zeker vergeleken bij de twee Nokia’s.

Tijdens het navigeren merk je wel dat de processor van de G810 niet echt opgewassen is tegen snelle richting veranderingen. De kaart blijft daardoor, zeker in steden, soms achter bij de werkelijke positie van de auto. Een ander nadeel is het feit dat de G810 relatief snel de exactie GPS fix kwijt raakt. Het is mij enkele keren gebeurd dat, al rijdend op de geplande route, het toestel aangaf dat ik enkele (tientallen) meters naast de weg reed. Daardoor berekende de G810 automatisch een nieuwe route wat dan weer verwarring wekte. Nu ben ik zelf redelijk goed in kaartlezen maar mijn vriendin heeft op deze manier een keer de verkeerde route genomen. De Nokia’s en TomTom hadden hier duidelijk minder last van, hoewel het bij de E71 ook een keer gebeurde.

Als je navigeert met de G810 moet je er wel voor zorgen dat je een autolader bij je hebt. Eenmaal opgeladen, en zonder gebruik van de mobiele telefoon (dat kan bij de G810 omdat hij geen gebruik maakt van online kaartgegevens) gaat de accu gemiddeld tussen de twee en drie uur mee. Opvallend is verder dat wanneer het toestel tijdens het navigeren aan de lader hangt de accu zelf nauwelijks oplaadt. Alle stroom is dan dus nodig om het display en de GPS ‘draaiend’ te houden. Wil je na de autorit dus ook nog te voet navigeren met de G810 dan moet je er voor zorgen dat de accu helemaal opgeladen is en je het toestel in de auto ook aansluit op de lader zodat de accu vol blijft en het toestel ook lopend nog enkele uren te gebruiken is.

Het maximale geluidsniveau van de speaker valt bij de G810 wat tegen waardoor gesproken aanwijzingen in de auto niet altijd even goed hoorbaar zijn. Daarentegen heeft de G810 wel weer een mini-jack audio uitgang zodat je het toestel aan kunt sluiten op een externe speaker, bijvoorbeeld die van je autoradio mits deze de juiste aansluiting daarvoor heeft. Een (bloedrood) headset is natuurlijk ook een optie.

Al met al is de Samsung G810 Navi zeker niet de beste mobiele navigatie telefoon die momenteel te koop is. Wat mij betreft scoort hij een magere voldoende. Score: 6

Dan de twee Nokia’s. Waarom twee Nokia’s? Die maken immers beiden gebruik van Nokia Maps. Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen tussen de Navigatie ervaring op de E71 en de 6210 Navigator.

Ik heb de E71, wat natuurlijk geen navigatie toestel bij uitstek is, enkele dagen intensief als navigator gebruikt. In eerste instantie wilde ik hem even vergelijken met de Samsung toen ik de 6210 en de TomTom nog niet binnen had.

De E71 heeft een breed display maar wel iets kleiner (in afmeting, niet resolutie) dan dat van de Samsung. De Nokia Maps applicatie is relatief eenvoudig te bedienen en het qwerty toetsenbord is natuurlijk geen overbodige luxe.

Vergeleken met de Samsung (over de iPhone zal ik verder maar zwijgen ;-)) heeft de E71 diverse voordelen. Het meest opvallende is het uithoudingsvermogen van de accu. Ik heb op een dag ruim 5 uur met het toestel genavigeerd en na afloop daarvan had de accu nog ca. 40% aan power over. Zeer indrukwekkend.

De snelheid van routeberekening is vergelijkbaar met de Samsung maar de E71 vindt doorgaans wel iets sneller een GPS fix. Verder is ook het volume van de speaker een stuk beter (harder) dan bij de Samsung.

De voetgangersnavigatie werkt bij de E71 daarentegen niet zo goed. Het toestel mist duidelijk het kompas waardoor het meedraaien van het scherm en de looprichting doorgaans zo traag werkt dat hij je regelmatig de verkeerde kant op stuurt om vervolgens, na enkele tientallen meters gelopen te hebben, de richting aan te passen en je je weer om kunt draaien.

Al met al verdiend de E71, als navigatie toestel, een dikke voldoende. Score: 7.5

Over de 6210 Navigator, vergeleken met de E71 en de Samsung, kan ik relatief kort zijn. Net als de Samsung heeft Nokia de 6210 als specifiek Navigatie toestel in de markt gezet.

Het grote voordeel van de 6210 Navigator ten opzichte van de concurrenten die hier besproken worden is echter de aanwezigheid van een kompas. Hierdoor is het toestel bijzonder goed te gebruiken als voetganger. Iets dat bij de anderen duidelijk minder functioneert.

Helaas moet je het bij de 6210 ook weer doen zonder qwerty toetsenbord en de accu gaat minder lang dan die van de E71, maar presteert wel weer beter dan die van de Samsung. De speaker is qua maximaal volume te vergelijken met die van de E71.

Al met al is de 6210 vergelijkbaar met de E71. Op zich niet vreemd maar bij het bepalen van mijn eindoordeel kon de mindere accu en het gemis van een qwerty toetsenbord toch niet helemaal goedgemaakt worden door het kompas. Score: 7

Dan de TomTom 930 HD Traffic. Tja, dit is natuurlijk geen echt eerlijk vergelijk. Bij een TomTom krijg je een afstandsbediening, groot display (4.3 inch in dit geval) en een toestel dat louter voor navigatie ontwikkeld is en niet oorspronkelijk bedoeld is om iets heel anders mee te doen.

Dit betekent dat zaken als het verkrijgen van een GPS fix, de snelheid waarmee adressen en routes gevonden worden en het gebruiksgemak veel beter uit de bus komen bij de TomTom dan bij de diverse navigatie mobieltjes.

Maar goed, als je voor een TomTom kiest dan heb je natuurlijk wel twee toestellen om mee te slepen en ook de prijs van een complete TomTom is niet mis.

Verder werkt ook de HD Traffic prima al is het wel jammer dat je er in het buitenland nog weinig aan hebt. Natuurlijk heeft dat ook te maken met je woon- en werkgebied maar het zou toch handig zijn als TomTom voor de Nederlandse systemen ook de verkeersinfo uit België en het Duitse Ruhrgebied zou verzorgen.

Ronduit teleurstellend, voor een dedicated Navigatie gadget, vond ik het uithoudingsvermogen van de Accu van de TomTom 930. Binnen 3 uur is hij doorgaans leeg. Ja, in principe sluit je in de auto natuurlijk altijd de lader aan omdat dat ook de HD Traffic ontvanger is, maar echt goed is de accu dus niet.

Al met al is deze nieuwe TomTom wel duidelijk beter dan de oudere versies. Vergeleken met, bijvoorbeeld, de 910 is vooral de kwaliteit van de lader en snelheid een heel stuk verbeterd. Score: 8.0

Conclusie:

Als je maar af en toe een navigatiesysteem nodig hebt en je kunt redelijk kaartlezen dan is een mobiele oplossing best te doen. Ben je dagelijks of regelmatig aangewezen op je navigatiesysteem dan zou ik nog kiezen voor een TomTom (Garmin of een andere specifiek hiervoor ontwikkeld product).

In mijn opinie zijn de mobieltjes waarmee je ook kunt navigeren nog niet geschikt voor veelvuldig gebruik. En dan bedoel ik voornamelijk de traagheid, lastige tekstinvoer bij de modellen zonder qwerty toetsenbord en de soms zwalkende GPS fix tijdens het navigeren.

De scores van de vijf toestellen met de belangrijkste plus en minpunten nog eenmaal op een rijtje.

iPhone 3G: 1.5

++ Groot scherm

++ Gebruiksvriendelijk

- - - - - Geen turn-by-turn navigatie

- - Relatief duur in aanschaf

Samsung G810 Navi: 6.0

++ Kaarten en applicatie vooraf geinstalleerd (geen extra kosten)

+ Helder display

- - Uithoudingsvermogen accu

- - Geen qwerty toetsenbord

- - Volume speakers te zacht

- Verlies GPS fix tijdens navigeren

Nokia E71: 7.5

+++ Qwerty toetsenbord

+++ Uithoudingsvermogen van de accu

++ Online kaartgegevens (altijd actueel)

++ Volume speakers

- - Navigatie software moet apart gekocht worden

- Te traag voor voetgangers navigatie

Nokia 6210 Navigator: 7.0

+++ Kompas en voetgangers navigatie

++ Online kaartgegevens (altijd actueel)

++ Volume speakers

- - - Uithoudingsvermogen van de accu

- - Navigatie software moet apart gekocht worden

Tom Tom 930 HD Traffic: 8.0

+++ Snel en gebruiksvriendelijk

++ Groot scherm

++ Compleet uitgerust met flitspalen en verkeersinfo

+ Snelle en stabiele GPS Fix

- - - Uithoudingsvermogen van de accu

- Verkeersinfo alleen in NederlandGerelateerde links:
Specs van de TomTom GO 940 LIVE gespot
Nokia E71 en E66 vanaf medio Augustus in de winkels
Samsung G810 Navi gepresenteerd
De nieuwe Nokia Navigator 6210
TomTom en Vodafone zorgen voor betere file informatie

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.