Nieuws
10 december 2009 - Ron Smeets

Nationale Retourweken: lever allemaal je oude mobieltjes in

Het idee om oude, in kasten en lades rondlingerende, mobiele telefoons in te zamelen is zeker niet nieuw. Wat wel uniek is, is een actie die door meerdere providers en telecomwinkels gezamenlijk ondersteund en uitgevoerd wordt. Voor zover bekend is een dergelijk breed opgezette inruil actie voor oude mobieltjes op deze hele wereld nog nooit eerder vertoond.

Tussen 16 Januari en 15 Februari worden de Nationale Retourweken gehouden. Iedereen die zijn oude gsm(s) een tweede leven wil geven kan in die periode de toestellen inleveren bij KPN, T-Mobile, BelCompany The PhoneHouse en Telecombinatie. De partners zullen speciaal voor die actie met speciale acties komen die het antrekkelijk moeten maken om je oude toestellen uit de kasten te halen en in te ruilen.

Ik ben benieuwd hoeveel toestellen de diverse partners in die vier weken zullen verzamelen. Op dit moment worden er in Nederland jaarlijks zo'n 6 miljoen mobieltjes verkocht terwijl er slechts 400.000 per jaar retour komen via diverse acties. Met een beetje rekenwerk betekent dat dus dat er tussen de 15 en 25 miljoen toestellen in onze huizen en kantoren rondslingeren. Sommige grondstoffen die daarin verwerkt zijn staan te boek als 'schaars' en kunnen dus prima gerecycled worden.

Veel van het succes van deze actie zal natuurlijk afhangen van de kwaliteit van de aanbiedingen. Als de deelnemende partijen de focus gaan leggen op de verkoop van nieuwe toestellen zonder echt iets extra's te doen voor de consumenten die hun oude toestellen willen inleveren, dan is hij mijns inziens gedoemd te mislukken. Dan kun je je oude toestellen net zo goed op Marktplaats zetten, aan andere inzamelingsacties (voor goede doelen of hergebruik in ontwikkelende landen) doneren. Ik ben benieuwd. Over enkele dagen zal meer informatie bekendgemaakt worden tijdens een persbijeenkomst. Of daar ook al bekend gemaakt wordt welk soort aanbiedingen we mogen verwachten is nog niet bekend.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.