Nieuws
13 november 2011 - Ron Smeets

NanoSIM is 1/3e kleiner dan de microSIM

Het Duitse Giesecke & Devrient heeft afgelopen vrijdag 's werelds kleinste SIMkaart gepresenteerd, de nanoSIM. Voor wie het Duitse bedrijf niet kent; zij waren ook de 'uitvinders' van de eerste SIMkaarten, in 1991. Ietwat 'oudere' mobiele bellers zullen zich die nog wel kunnen herinneren. Ze waren net zo groot als onze bankpasjes, 85 x 54 millimeter ;-)

De nanoSIM zou, zo zegt G&D, 12 x 9 millimeter 'groot' zijn en daarnaast ook nog eens 15% dunner dan de kleinste kaart van dit moment, de microSIM die 15 x 12mm meet.

Het zal nog wel even duren voordat de eerste toestellen met een nanoSIM op de markt zullen komen. Op dit moment worden de nano-SIMkaarten getest door providers. Om de compatibiliteit straks zo groot mogelijk te houden zullen te zijner tijd, net als bij de overgang van de standaard SIM naar de microSIM, adapters meegeleverd worden. Afbeeldingen van de nanoSIM zijn er nog niet. Hieronder zie je de (afmetingen van) drie 'voorgangers':

Persbericht G&D

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.