Toestellen
09 juni 2017 - Redactie MobileCowboys

Naar welke smartphones kijken we dit jaar uit?

De terugkeer van de Nokia 3310 leidde in het Verenigd Koninkrijk tot taferelen die deden denken aan de lancering van een nieuwe iPhone. Het retro-toestel was in twee dagen helemaal uitverkocht. Anders dan de nieuwste smartphone modellen moet de Nokia 3310 het niet hebben van zijn goede camera, snelle besturingssysteem en hightech snufjes. Het toestel met zijn 2.4 inch schermpje, fysieke knoppen en FM-radio roept blijkbaar bij een hoop mensen nostalgische gevoelens op. Of zou het enthousiasme toch voortkomen uit de robuuste bouwkwaliteit, het gunstige prijskaartje en de lange levensduur van de batterij?

Grotere belangstelling voor telefoons in het hogere prijssegment

De vraag is of de op 5 juni gelanceerde Nokia 3310 in Nederland net zo'n doorslaand succes wordt. De interesse in goedkopere smartphones is in Nederland het afgelopen jaar namelijk tussen de 4 en 5 procent afgenomen, terwijl er juist meer high-end toestellen werden verkocht. Vooral binnen de groep die kiest voor een los toestel is er een grotere belangstelling voor telefoons in het hogere prijssegment waar te nemen. Bij de aanschaf van een telefoon uit het hogere segment is het altijd goed te checken of de maandlasten niet in het gedrang komen. Ook is het aan te raden je prijzige smartphone te verzekeren tegen schade, al claimt onder andere de nieuwe Essential Phone de valtest te doorstaan. Naast de Essential Phone staan er dit jaar nog twee andere interessante high-end modellen op ons te wachten, die de moeite van het bespreken waard zijn:

1. OnePlus 5: de dunste smartphone op de markt

Het nieuwste model van het Chinese OnePlus wordt pas deze zomer uitgebracht, maar nu al doen er aardig wat geruchten de ronde over het design en de functionaliteiten. Zo heeft de CEO van OnePlus al verklapt dat de nieuwe OnePlus 5 de dunste telefoon op de markt wordt. Ook is OnePlus een samenwerkingsverband met DxO aangegaan, om de kwaliteit van de dubbele camera, en daarmee die van de foto's, te verbeteren. Mocht je het nieuwe model willen uitproberen, dan kun je je opgeven voor de Instagram challenge van OnePlus. Je doet mee door drie foto`s uit je Instagram te delen met het officiële account van OnePlus, waarna ze worden beoordeeld door het designteam. Uiteindelijk worden er 10 personen uitgekozen die de nieuwe OnePlus 5 mogen testen.

2. Nokia 9: geduchte concurrent van de Galaxy 8

Naast de oude vertrouwde en razend populaire 3310, brengt Nokia dit jaar ook een nieuw, high-end model op de markt. De Nokia 9 zou een geduchte concurrent van de Samsung Galaxy 8 kunnen worden. Gebaseerd op speculaties rondom een benchmarktest van de vermeende nieuwe Nokia, gaan er al wat geruchten de ronde. Zo zou het toestel beschikken over 4 GB werkgeheugen en een dubbele camera, en wordt het model voorzien van dezelfde chipset als de Samsung Galaxy S8.

3. Essential smartphone: van de grondlegger van Android

Daar is ie dan! De smartphone van één van de geestelijk vaders van Android. De telefoon is nog niet verkrijgbaar, maar in de Verenigde Staten al wel vast te reserveren. De Essential Phone bevat een randloos scherm, is gemaakt van titanium en keramiek en doorstaat zonder problemen de valtest. De telefoon draait – hoe kan het ook anders – op Android en is, net als de andere twee toestellen, voorzien van een dubbele camera. Wanneer de Essential voor de rest van de wereld beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.