Nieuws
03 augustus 2010 - Ron Smeets

Na zes maanden 600 Apps in de Bada Store

Toen Samsung enkele maanden geleden bekendmaakte dat men met een eigen smartphone OS (Bada) en dito App Store op de markt ging komen was mijn eerste gedachte: 'pfew, nóg een OS en applicatie winkel'

Natuurlijk heeft de Koreaanse fabrikant, met een wereldwijd martkaandeel van ca. 20% in basis meer dan voldoende klanten om haar eigen Applicatie winkel en mobiel OS tot een succes te maken, maar in het geval van Nokia (en dan vooral de Ovi Store) zie je dat dit niet venzelfsprekend is. Vandaag stuurde Samsung een update van de status van Bada Apps en ik ben nog steeds niet echt onder de indruk.

In de zes maanden dat Samsung bezig is met ontwikkelaars warm te laten lopen om Bada applicaties te gaan ontwikkelen zijn er tot nu toe, wereldwijd, zo'n 600 Apps in de winkel aangekomen. Dat zijn er gemiddeld dus zo'n 100 per maand. Mwah, dat kan beter ;-)

In Nderland, waar de Samsung Wave nu zo'n twee maanden te koop is, worden inmiddels 25.000 apps per week gedownload volgens Samsung. Dat is dan weer wel behoorlijk veel dus het lijkt er op dat de kopers van de Samsung Wave wel geinteresseerd zijn in Apps. Nu het aanbod nog! Om de ontwikkelaars nog wat extra te motiveren loopt er momenteel een Bada Apps competitie waarbij iedereen App ontwikkelaar kans maakt op een 55 inch 3D LED TV. Voor de makers van de vijf Nederlandse Apps die de komende weken/maanden het meest gedownload worden staat zo'n TV klaar.

Naast de Samsung Wave zal de Koreaanse fabrikant naar eigen zeggen dit jaar nog minimaal drie bada toestellen op de Nederlandse markt introduceren. Dat is natuurlijk ook een belangrijke factor bij het al dan  niet succesvol worden van een mobiel OS en een eigen applicatie winkel. Met één toestel win je de race natuurlijk nooit. We zullen zien hoe Bada en de Applicatie winkel van Samsung zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Zoals gezegd ben ik nog niet echt onder de indruk. Er zijn, naast de App Store van Apple en de Android Market immers al genoeg andere winkels en OS'en die in de marge opereren zonder echt een groot succes te worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.