Entertainment
20 september 2006 - Ron Smeets

Na de drugshond nu ook een GSM hond

Het smokkelen van GSM’s wordt een steeds lucratievere business. Daarnaast zijn mobiele telefoons zeer gewild in gevangenissen. Omdat het gebruik van mobieltjes door gevangenen meestal verboden is wordt het smokkelen van toestellen in die inrichtingen ook een steeds groter probleem.

De controle en het opsporen van de smokkelaars neemt dus ook steeds meer tijd en personeel in beslag. Op luchthavens en bij grenscontroles wordt met succes vaker gebruik gemaakt van honden die getraind zijn in het opsporen van drugs en explosieven.

In Engeland is deze week een ‘GSM snuffelende hond’ begonnen in de gevangenis van Norwich. De 15 maanden oude Springer Spaniel is, voor zover men weet, de eerste hond die speciaal getraind is op het vinden van verborgen mobieltjes.

Er zullen ongetwijfeld nog meer controles zijn waarvoor honden ingezet zouden kunnen worden. Wellicht dat we over enkele jaren dus geen douaniers of marechaussees zien op schiphol en bij de grens, maar een roedel honden, elk met zijn eigen ‘specialiteit’ ;-)Gerelateerde links:
GSM’s ontsnappen Hong Kong via tunnel
40 jaar voor het smokkelen van een mobieltje
GSM's in zak chips
Kikkers smokkelen GSM's gevangenis in
Vrouw met 48 GSM's onder haar 'jurk'
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.