Nieuws
23 juni 2014 - Ron Smeets

Na 4G (LTE) komt 4G+ (LTE A), maar heb je dat wel nodig?

Anderhalf jaar na de introductie van 4G (LTE) in Nederland is de netwerkdekking van de twee grootste providers groot genoeg om er seriues over na te denken. KPN schermt al enkele maanden met 'Landelijke dekking' (>95% van de totale bevolkong) en Vodafone zegt die mijlpaal in september te zullen bereiken. De enige provider die wat achter blijft is T-Mobile.

Voor KPN en Vodafone het moment om de volgende stap aan te kondigen; 4G+, of LTE A(dvanced): 4G maar dan nog veel sneller. De standaard 4G netwerken en abonnementen van KPN en Vodafone leveren download snelheden die gemiddeld tussen de 15 en 50 Mbps liggen. Met LTE-A kun je denken aan maximaal 200 Mbps. 

Sneller is altijd beter, toch? Echter, om van LTE-A gebruik te kunnen maken zul je een nieuw toestel moeten aanschaffen. Sterker nog, op dit moment zijn er nog geen toestellen te koop die deze snelheden aan kunnen. KPN had vorige week een testopstelling met een nog onaangekondigd toestel waarbij de 200 Mbps download, en ruim 50 Mbps upload) gedemonstreerd werd. Natuurlijk geldt ook hier weer dat 200 Mbps een theoretisch maximum is. Toen KPN anderhalf jaar geleden 4G introduceerde werd geroepen dat dit 10x sneller zou zijn dan 3G/HSPA. In de praktijk bleek al snel dat die factor 10 gold voor het verschil tussen de praktische, gemiddelde, 3G snelheden en de maximale 4G snelheden van de KPN abonnementen. Een kromme vergelijking dus.

Daarmee rijst dus ook de vraag of je nu al de keuze voor LTE-A zou moeten maken. Ten eerste moeten de providers de netwerken nog (of wederom) aanpassen voordat LTE-A landelijk beschikbaar komt. Ten tweede zijn in Nederland op dit moment nog geen toestellen te koop die LTE-A aankunnen. Qua dekking heeft KPN al aangegeven vooralsnog alleen een tiental grote steden te gaan bedienen. Vodafone volgt een vergelijkbare strategie, maar de rode provider wil dit jaar nog 50 steden van LTE-A voorzien.

Vooralsnog is het wachten dus nog op de eerste LTE-A toestellen, mocht je al willen overstappen op de nieuwste, en snelste, 4G variant. Natuurlijk kun je met die toestellen ook gewoon gebruik maken van de 'standaard' 4G netwerken, maar dat is wellicht overbodig om te vermelden. Iedereen die de afgelopen maanden een 4G abonnement, en/of een nieuw toestel, aangeschaft heeft: wacht lekker even af.

Het grote voordeel van LTE Advanced is volgens de providers vooral de fors lagere netwerk latency. Dat is, simpel gezegd, de tijd die nodig is voordat het netwerk reageert. Bij 4G ligt dat gemiddeld tussen de 30 en 100 miliseconden. Met LTE-A is een latency van minder dan 10ms heel normaal. Als gewone gebruiker merk je daar niet veel van, maar tegenwoordig worden steeds meer zakelijke toepassingen over mobiele netwerken afgehandeld. Denk aan VPN verbindingen of Client-Server toepassingen (remote desktop etc). Die diensten worden, met hoge latency, erg traag en in sommige gevallen werkt het dan gewoon niet. Daarvoor biedt LTE-A dus wel een prima oplossing.

Zelf gebruik en test ik al ruim een jaar 4G met snelheden tot 50Mbps en ik ben nog geen situaties tegengekomen dat ik dacht: '4G is te langzaam' ;) In ferbuari heb ik meerdere keren probleemloos live, in HD kwaliteit, de Olympische Spelen vanuit mijn rijdende auto kunnen bekijken en de afgelopen twee weken ook al enkele WK wedstrijden. De enige beperkende factor is het datagebruik en zeker niet de kwaliteit van de stream of een gebrek aan snelheid/capaciteit van de 4G verbindingen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.