Nieuws
11 februari 2008 - Ron Smeets

MWC, de eerste dag: Persconferenties

De eerste dag hier in Barcelona stond vooral in het teken van de Persconferenties van de grote toestelfabrikanten zoals Nokia, Sony Ericsson (die de ‘eerste dag’ al op zondagavond lieten aftrapten), LG en Samsung. Nee, Motorola staat hier niet (meer) tussen, maar gezien de situatie bij de Amerikanen is dat natuurlijk niet vreemd.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren heb ik dit jaar besloten de persconferenties wel met een bezoekje van MobileCowboys te vereren en dat bedoel ik niet arrogant, maar feit blijft dat persconferenties meestal niet het geijkte moment zijn om de nieuwe toestellen van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

En zelfs hier in Barcelona, waar de persconferenties toch vooral in het teken staan van nieuwe toestelpresentaties, was ook dat maar weer al te waar. Met uitzondering van Sony Ericsson want die hadden na afloop van de presentaties enkele ruimtes ingericht waar de pers de nieuwe toestellen wel van dichtbij konden bekijken en uitproberen. Op de X1 na dan, want die mocht de handen van de Sony Ericsson medewerker niet verlaten. Wellicht omdat het nog een zeer pril prototype was van een toestel dat nog volop in ontwikkeling is.

Enfin, vier uur zitten en luisteren bij de diverse persconferenties leverde toch nog wel enkele leuke plaatjes en verhalen op die verder weinig te maken hebben met de vele nieuwe toestellen maar daarom niet minder interessant zijn.

Zo stond er het podium van Nokia een bankje dat een wel heel erg hoog IKEA gehalte had en volgens mijn buurvrouw, Willeke van GSM Helpdesk was het ook daadwerkelijk eentje van de Zweedse meubelmaker (Klippan?). Tijdens de Q&A, ter afsluiting van de persconferentie, leverde dat het volgende plaatje op. Ik noem hem: Twee Finnen op een IKEA bankje ;-)

Ook opvallend was de lege eerste rij in de zaal waar Nokia haar presentaties hield. Die was namelijk geheel gereserveerd voor VIPS, maar behalve enkele Nokia kopstukken en een Chinese fotografe die na een half uurtje ronddolen maar gewoon was gaan zitten, waren er weinig VIPS te bekennen. Althans, ze zaten niet op de voor hen speciaal gereserveerde stoelen.

Ook het derde plaatje komt van de Nokia persconferentie. Natuurlijk werd de eerste presentatie door Olli-Pekka Kallasvuo zelf gehouden, Nokia’s onbetwiste (geestelijk) leider en CEO en ongetwijfeld een druk bezet man. Zo druk dat hij geen tijd had om zijn presentatie uit het hoofd te doen en dus waren er rondom het podium vier grote plasma schermen opgehangen waarop de presentatie, woord voor woord en in detail (tot en met zinnen als ‘Now, take the 6210 out of your pocket’), als een autocue, weergeven werd. Nu heeft meneer Kallasvuo niet de stijl en flair van bijvoorbeeld de twee Steve’s, Balmer en Jobs, en het is ook niet erg dat de leider van een degelijk bedrijf als Nokia een degelijke presentatie geeft, maar dit was wel erg ‘voorgeprogrammeerd’.

P.S. de dame op bovenstaande foto is de bewuste Chinese fotografe die een van de VIP stoelen ‘vulde’.

Over de persconferentie van LG heb ik al iets geschreven in mijn eerdere posting. Het gebrekkige Engels van de LG topmannen was aandoenlijk en, op sommige momenten hilarisch, maar schijnbaar ook slaapverwekkend zoals deze Israëlische journalist duidelijk liet blijken.

Tot slot een leuk ‘Kodak moment’ tijdens de persconferentie van Sony Ericsson. Tim en Willeke van GSM Helpdesk in een bijzondere pas-de-deux om een foto te kunnen maken van het fotograferen met een nieuw fotomobieltje van de Zweeds-Japanse fabrikant.

Tot zover de eerste dag. Morgen ga ik gewoon weer lekker de diverse stands bezoeken om zoveel mogelijk plaatjes te kieken van alle nieuwe toestellen die hier in Barcelona liggen.Gerelateerde links:
LG combineert Prada en Chocolate in de KF600 en KF700
Nokia lanceert de N96 in Barcelona
MobileCowboys live vanaf het Mobile World Congress
Glofiish M810 en V900 definitief bevestigd voor MWC
Samsung MWC primeur: de Symbian based G810
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.