Nieuws
23 februari 2011 - Ron Smeets

MWC 2011; Android, Android, Android en geen verrassingen

Het zal weinigen van jullie ontgaan zijn dat vorige week het jaarlijkse  Mobile World Congress (MWC) in Barcelona gehouden is ;-)) Officieel duurt het MWC vier dagen maar sommige fabrikanten begonnen al op de zondagavond met hun presentaties en wij waren er zelfs op zaterdag al zodat we een en ander, onder het genot van de milde mediterrane winter, konden voorbereiden.

Samen met Cowboys Martijn, Marc, Chris,  cameraman Jöran en Cowboy Henk en Mark van Dutch- en Game Cowboys waren wij er op zondagmiddag in ieder geval al helemaal klaar voor. Inmiddels zijn we alweer lang en breed terug in het koude Ollanda. Tijd voor een korte terugblik dus.

MWC 2011 terugblik, deel 1

Het MWC begon, zoals altijd, op zondagavond met presentaties van Sony Ericsson, Samsung en een persbriefing van Nokia.

Sony Ericsson heeft eigenlijk al vanaf het eerste jaar dat het MWC in Barcelona vertoeft  voor de zondagavond gekozen. De Zweeds-Japanse fabrikant presenteerde, na vele jaren van geruchten en speculatie, dan eindelijk de PlayStation Smartphone. Uhhm, maar zo mogen wij hem van Sony Ericsson eigenlijk niet noemen. Formeel is het de Xperia Play, maar Sony Ericsson wil met dit toestel natuurlijk ook de bellende gamers aanspreken die voorheen nog een PlayStation Portable kochten en bovendien staat het PlayStation merk ook garant voor goede games. Daarom heeft men ook niet voor niets het PlayStation logo op het toestel zelf geplant. Heel begrijpelijk overigens, maar zoals gezegd, formeel moeten we hem dus de Sony Ericsson Xperia Play noemen ;-)) Voor mij persoonlijk was de Xperia Play niet alleen een van de (weinige) verassingen van het MWC van dit jaar, maar ik mocht maandagavond ook nog in het RTL4 journaal optreden. De opnames daarvan zijn ook te zien in onze wrap-up video van het MWC 2011.

Sinds twee jaar heeft ook Samsung het idee opgevat om haar MWC toestel presentatie op zondagavond te organiseren. Het meest opvallende bij Samsung was dat het dit keer eens niet ging over tientallen nieuwe mobieltjes, maar twee vlaggenschepen, de Samsung Galaxy S II en de Samsung Galaxy Tab 10.1. De respectievelijke opvolgers van de razend populaire Galaxy S en Galaxy Tab. Helaas, en dat was ook niet bepaald ‘des Samsungs’, had de Koreaanse fabrikant maar heel weinig demo toestellen beschikbaar waardoor het informele deel van de perspresentatie verzandde in gedrang van honderden journalisten, fotografen en bloggers rondom een tafel met een paar nieuwe Samsungs.

Gelukkig was er voor de Nederlandse pers op maandagochtend, ver van het MWC geweld zelf, een heerlijk persontbijt geregeld. Samsung doet dat altijd goed, althans vorig jaar. Dit jaar was het ontbijt niet meer dan een tijdsverspilling van twee uur (plus reistijd) want het was de Benelux afdeling van Samsung niet gelukt de Galaxy S II en de Galaxy Tab 10.1 los te weken voor die meeting. Gelukkig kwam het voor wat betreft de Galaxy S II enkele uren daarna nog wel goed op de beursvloer zelf, getuige ook onze videopreview.

Nokia presenteerde in Barcelona geen nieuwe toestellen, dat was al ruim van tevoren aangekondigd, maar vond het wel nodig om een deel van de aanwezige pers nader in te lichten over het besluit om nauw te gaan samenwerken met Microsoft (lees: Windows Phone 7). Een beslissing die men enkele dagen daarvoor middels een online persconferentie wereldkundig gemaakt had. Tijdens de briefing was het Stephen Elop er toch vooral aan gelegen om de vele geruchten en speculaties over de ‘overname van Nokia door Microsoft’ en het feit dat de komst van Elop bij Nokia (als ex Microsoft man) met voorbedachten rade zou zijn bekokstoofd te ontkennen.

De Finnen hebben besloten om het Smartphone OS van Microsoft te adopteren en de ontwikkeling van Symbian, Nokia’s eigen OS dat na vele jaren trouwe dienst niet meer echt mee kan komen met het Android, iOS (Apple) en BlackBerry OS geweld, te stoppen. De samenwerking met Windows Phone 7 lijkt een logische stap voor beide bedrijven.  Nokia was immers dringend op zoek naar een nieuw smartphone OS dat zich kan meten met de concurrentie. Nokia (lees: Symbian) verliest al twee jaar fors aandeel in de smartphone markt en ook de ontwikkeling van het nieuwe smartphone OS, MeeGo, verloopt alles behalve soepel. Microsoft was evenzo dringend op zoek naar een fabrikant die zich volledig op haar nieuwe OS gaat storten.

De huidige fabrikanten die een of meerdere Windows Phone 7 toestellen in hun portfolio hebben, en dan met name Samsung, HTC en LG, stortten zich na de introductie van die smartphones namelijk weer nagenoeg volledig op Android en dat was niet bepaald wat Microsoft voor ogen had toen men in oktober van 2010 het nieuwe Windows Phone 7 presenteerde. In drie maanden tijd wist Microsoft ‘slechts’ 2 miljoen Windows Phone 7 toestellen aan de man en vrouw te brengen, een aantal waar de concurrentie alleen maar om kon lachten. Over producten kon zondagavond door Stephen Elop nog niet veel gezegd worden, al had hij wel iets bij zich dat een vroeg prototype van een Nokia met Windows Phone 7 zou kunnen zijn. De toekomst zal moeten uitwijzen of de samenwerking tussen Nokia en Windows Phone 7 een vruchtbare combinatie wordt.

In Barcelona was daar in ieder geval nog niet veel van te zien. Ten eerste omdat Nokia daar dus nog geen Windows Phone 7 toestel kon presenteren, en zelfs niet actief aanwezig was op de beursvloer en ten tweede omdat Android nagenoeg alle aankondigingen domineerde. De persconferenties van de verschillende fabrikanten en een wandeling door de diverse hallen maakten dat meer dan duidelijk. Voor elke ‘non-Android stand’ stonden er  ongeveer tien die wél volledig (of toch zeker grotendeels) in het teken van Android stonden. Sony Ericsson, Samsung, HTC én LG presenteerden op het MWC alleen maar nieuwe Android toestellen en -tablets en letterlijk niet één Windows Phone 7 smartphone.

MWC 2011 terugblik, deel 2

Maar, zoals gezegd, het MWC van 2011 viel ook op door het uitblijven van (echte) verrassingen. In positieve zin vielen vooral de Sony Ericsson Xperia Play en de LG Optimus 3D op. Die eerste is de zogenaamde PlayStation Phone waarover al jaren gespeculeerd werd. Ik kon er vlak vóór Barcelona al even mee spelen en mijn eerste ervaringen zijn zeer positief. De Xperia Play zou in potentie kunnen uitgroeien tot dé Android Gaming Smartphone van 2011. LG deed het met de presentatie van de Optimus 3D ook zeer goed in mijn ogen. De Koreaanse fabrikant had in 2010 de smartphone trein duidelijk gemist. Sterker nog, ze stonden op het verkeerde perron. Als je dan nu ziet wat LG de afgelopen zes maanden gepresteerd heeft om weer een serieuze rol te kunnen gaan spelen in de Smartphone business, dan is dat meer dan bewonderenswaardig te noemen. De LG Optimus 3D behoort met zijn dual core processor, 3D display waarvoor je geen brilletje nodig hebt en 3D camera tot de top van de smartphone markt van dit moment.

Samsung borduurde met de introductie van de Galaxy S II, begrijpelijk, voort op het enorme succes van de Galaxy S. Daarvan zijn in een half jaar tijd meer dan 10 miljoen exemplaren, wereldwijd, over de toonbanken gevlogen. Met de Galaxy S II is Samsung qua specs weer een stap vooruit gesprongen. Zo heeft hij onder andere een dual core processor, NFC chip en een Super AMOLED Plus display, en ook dit toestel zal, vanaf Q2, weer hoge ogen gaan gooien.

HTC was eigenlijk de tegenvaller van het nog prille jaar in Barcelona. Ondanks dat de Taiwanezen nu al werden uitgeroepen tot de beste telefoonfabrikant van 2011 (het is pas februari!) vielen de nieuwe toestellen die HTC op het MWC presenteerde toch wat tegen. De opvolger van de populaire Desire, de Desire S, moet het doen zonder dual core, NFC of 3D en de Incredible S zou volgens HTC het ideale alternatief moeten zijn  voor iedereen die de Desire HD met zijn 4.2 inch display te groot vindt. Echter, qua specs blijft de HTC Incredible S duidelijk achter bij concurrenten als de Samsung Galaxy S II en de LG Optimus 3D. Nee, niet echt indrukwekkend, de nieuwe line-up van HTC. Ook de twee aangekondigde ‘Facebook’ mobieltjes, de HTC Salsa en de HTC ChaCha konden daar weinig aan veranderen. Temeer omdat die toestellen pas rond de zomer verwacht worden. In Barcelona kon HTC alleen twee vroege prototypes tonen. Over de werking en prestaties van die toestellen kan ik nu dus nog niet al te veel zeggen.

HTC, LG en Samsung presenteerden ook hun eerste (HTC en LG) en nieuwe (Samsung) Android Tablets. De HTC Flyer was niet echt prominent aanwezig. Een duidelijk geval van: “we laten hem wel al zien, maar het is nog een prototype”. De LG Optimus Pad was wel in volle glorie te aanschouwen en testen en, los van het feit dat hij relatief zwaar is, moet ik zeggen dat mijn eerste ervaring met de LG tablet behoorlijk positief was. De 3D camera is een leuke gimmick en ook LG’s eigen Android UI zag er prima uit. De Samsung Galaxy Tab 10.1 was duidelijk ook nog niet echt klaar voor het grote publiek. De 10.1 inch versie van de relatief populaire Galaxy Tab zal het echter wel goed gaan doen, verwacht ik.

Verder was er op toestelgebied van de grote fabrikanten weinig groot nieuws te melden. De Amerikaanse fabrikanten BlackBerry en Motorola hadden geen nieuwe toestelpresentaties in Barcelona gepland. Die doen dat traditioneel tijdens de CES in Januari en op de CTIA in April. Motorola toonde ter plekke wel de Atrix en Blackberry had natuurlijk ook haar complete (Bold) line up meegenomen naar de Catalaanse hoofdstad, maar dat waren allemaal toestellen die bij ons al lang en breed bekend zijn en/of in de winkels liggen. Geen Torch 2 of Storm 3 dus. Van de kleinere fabrikanten presenteerde Alcatel OneTouch, de nieuwe naam van Alcatel’s mobiele telefoonmerk, maar liefst meer dan 25 nieuwe (low-end) toestellen. Het meest opvallende nieuws, los van de naamsverandering, dat de Franse fabrikant te melden had was het feit dat men zich de komende maanden naast de prepay en low-end markt ook meer en meer gaat richten op het low- en mid-end Android smartphonesegment. Echt spannende toestellen waren daar nog niet bij en het valt te bezien of Alcatel OneTouch met deze strategiewijziging het grote smartphone publiek in de Benelux zal weten te bereiken.

Ook Acer presenteerde weer een aantal (nieuwe) toestellen. De Acer Liquid Mini viel daarbij het meeste op. Niet echt een ‘mini’ toestel, maar met een 3.2 inch display wel een stukje kleiner dan zijn grote broer, de Acer Liquid Metal. Of we de Acer toestellen nu eindelijk ook in meer Nederlandse winkels gaan zien is nog maar de vraag. De Taiwanese computer fabrikant belooft dat al drie jaar maar in de praktijk zien we daar tot op de dag van vandaag maar weinig van terug.

Een Amerikaanse fabrikant die wel wat nieuws te melden had in Barcelona was HP (Palm). OK, de HP Veer was formeel al vóór het MWC gepresenteerd, maar op het MWC was het toestel ook voor ons te zien. En Cowboy Dennis kon hem ter plekke even testen. Hij was behoorlijk onder de indruk van deze nieuwe smartphone met het veelgeprezen WebOS 2.0 besturingssysteem.

Ik heb het in de titel van dit artikel al gezegd en eigenlijk is dat ook de enige juiste conclusie die ik over het MWC van 2011 kan trekken. Android, Android, Android en geen (grote) verrassingen. Laten we hopen dat Windows Phone 7, BlackBerry en Apple, die allen niet of nauwelijks vertegenwoordigd waren in Barcelona, voor de komende maanden wel nog wat leuks in petto hebben. Anders wordt het voor Android wel heel erg gemakkelijk om wereldmarktleider te worden op het gebied van smartphones en tablets. Hoe dan ook, ik kijk nu al weer vol verwachting uit naar het MWC van volgend jaar dat op 27 februari 2012, wederom in Barcelona, los zal barsten. Waar we vanaf 2013 tot 2017 naar toe zullen moeten reizen voor het MWC is nog niet duidelijk. De GSMA maakt deze zomer bekend of het Milaan, Parijs, München of toch gewoon weer Barcelona wordt. Mijn voorkeur blijft vooralsnog Barcelona. Het klimaat, de locatie van zowel de beurs zelf als ook onze accommodatie en de relatief lage verblijfskosten zijn de voornaamste redenen daarvoor.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.