Nieuws
25 februari 2010 - Ron Smeets

MWC 2010: Mini toestellen, rustiger en nog steeds een must!

De jaarlijkse editie van het MWC ligt alweer ruim een week achter ons. Terugkijkend viel mij met name op dat het dit jaar niet zo druk was als tijdens eerdere edities. Vooral de eerste twee dagen was dat in de beurshallen goed te merken. Geen massa's bezoekers op de diverse stands waardoor je in het verleden vaak moest 'vechten' voor een goede plek om te fotograferen en/of filmen. Nee, dit jaar was het gewoon lekker druk, zonder chaotische taferelen ;-) Een duidelijke nawee van de crisis als je het mij vraagt.

Nog een opvallend verschil ten opzichte van eerdere jaren: Werden er in Barcelona doorgaans tussen de 40 en 60 nieuwe (smart)phones gepresenteerd, dit jaar moesten we het doen ca. 20 nieuwe toestellen. Vorig jaar werden er de eerste dag alleen al een 20-tal nieuwe Samsung modellen gepresenteerd. De Koreaanse fabrikant hield het nu bij zes stuks voor gezien. Tel daar bij op dat Nokia en LG ook niets nieuws presenteerde en je snapt wat ik bedoel. Sony Ericsson was eigenlijk de enige fabrikant die dit jaar meer toestellen op het MWC introduceerde dan in 2009, drie in plaats van één.

Natuurlijk kan ik ook nu niet voorbij gaan aan het ontbreken van zowel Nokia als LG op het MWC van 2010. De Finse fabrikant was er helemaal niet en LG had besloten hun aanwezigheid te beperken tot een (pers)evenementje van anderhalf uur, buiten het beursterrein. Als platinum sponsor van het MWC kun het volgens mij niet maken om geen stand te nemen. En de poging om, buiten de poorten van het MWC, wat extra aandacht te krijgen voor hun nieuwste toestel, de LG GD880 Mini, was wellicht grappig maar niet echt netjes. LG zal die actie waarschijnlijk wel doorgesproken hebben met de organisatie, maar ik vond het toch een beetje een vreemde actie van de Koreanen. Vooral omdat ze dus niet op de beurs zelf te vinden waren.

Het gerucht gaat dat LG, net als Nokia, een spelletje blufpoker gespeeld heeft met de organisatie van het MWC. Door de indruk te wekken dat ze niet zouden komen hebben beide fabrikanten geprobeerd de prijzen voor deelname te drukken. Toen dat niet lukte zou LG nog geprobeerd hebben om alsnog een stand te nemen maar toen was alle ruimte al 'uitverkocht'. Dat laatste klinkt mij wat onwaarschijnlijk in de oren. Er was namelijk nog een hal (6) helemaal leeg en hoewel dat geen 'toestel hal' was denk ik toch dat de GSMA voor haar platinum sponsor wel iets geregeld zou hebben, zelfs als deze op het laatste moment pas zou besluiten een stand te willen hebben. Zo maar roepen dat het 'uitverkocht' is zou volgens mij niet echt goed zijn geweest voor de (sponsor) relatie tussen de organisatie en LG, maar goed. Dat de Koreaanse fabrikant na

Nokia, die er dus ook niet in slaagde om de prijzen van het congres te drukken, had  parallel aan het MWC een eigen evenement georganiseerd op 50 meter loopafstand van de Fira Montjuic in het gebouw van een Spaans blindeninstituut (nee, daar maak ik geen flauwe grappen over ;-))) Ik heb het in mijn videoverslagen al meerdere keren gezegd, maar ik blijf dat stom en 'not done' vinden. Natuurlijk, de Finse fabrikant had enkele maanden vóór de start van het MWC al een persbericht uitgegeven met daarin de reden voor het niet verschijnen in Barcelona, maar als wereldmarktleider moet je natuurlijk gewoon aanwezig zijn op het belangrijkste evenement van het jaar van de Telecom business. Door een eigen evenement te organiseren op minder dan een steenworp afstand van het MWC laat je je wel erg kennen, is mijn mening.

Op toestelgedied kende het MWC voor mij twee echt leuke verrassingen. De introductie van de Puma Phone was er een van. Sagem Wireless en Puma toonden aan dat het nog steeds mogelijk is om een leuk, innovatief, toestel te maken met een compleet andere gebruikerservaring. Het sleutelwoord van de Puma Phone is fun! Ik kan niet wachten om dat toestel eens uitgebreid te gaan testen.

De tweede verrassing vond ik toch wel de introductie van de Sony Ericsson Xperia X10 Mini en Mini Pro. Twee volwaardige Android toestellen in een bijzonder compacte form factor. Vooral de Mini Pro, met een slide out qwerty toetsenbord heeft volgens mij de potentie uit te groeien tot een succesnummer. Sony Ericsson boort hiermee mijns inziens een nieuwe markt aan: de mobiele beller die op zoek zijn naar een klein touchscreen toestel waar je toch alles mee kunt doen wat je ook de grotere versies mogelijk is. Daarbij denk ik vooral aan de vrouwelijke beller. De X10 Mini en Mini Pro hebben de uitstraling van een Lady Phone met Boys Specs.

Mini was op sowieso een van de toverwoorden van het MWC van dit jaar. Vrijwel elke grote fabrikant presenteerde in Barcelona, of vlak daarvoor, wel een 'Mini' toestel. Natuurlijk hadden we al de Nokia N97 Mini, maar die is niet veel kleiner dan het origineel. De twee Sony Ericsson toestellen, de LG GD880 Mini en de HTC HD Mini zijn dat wel. Het lijkt erop dat we de komende maanden en wellicht nog langer, weer meer compactere en kleinere toestellen in de winkels zullen gaan zien. Een trend die eind jaren 90 en begin deze eeuw ook al eens gewoed heeft. Toen vroeg de markt en de gemiddelde beller ook om steeds kleinere en lichtere toestellen. Sinds de introductie van toushcreen (smart)phones leek die trend verleden tijd en werden de toestellen weer groter en groter. Displays van meer dan 3 inch (zoals de iPhone, Samsung Omnia en Nokia N97) en zelfs meer dan 4 inch (Sony Ericsson Xperia X10 en HTC HD2) waren de afgelopen maanden en jaren schering en inslag. Ik denk overigens wel dat we ook de komende maanden en jaren nog steeds nieuwe 'grote' smartphones zullen gaan zien, maar de Mini trend is definitief ingezet.

De presentatie van Windows Phone Series 7 vond ik een van de tegenvallers. Niet zozeer het feit dat Microsoft topman Steve Ballmer in eigen persoon de komst van het nieuwe OS onthulde, maar toch wel het ontbreken van prototypes waarop al iets meer te zien was van de nieuwe UI. OK, het nieuwe mobiele OS van Microsoft komt natuurlijk pas na de zomer, en de eerste toestellen waarschijnlijk pas rond de Kerst, maar het was toch leuker geweest als we iets meer van het OS en de UI te zien hadden gekregen dan hetgeen nu in de presentatie op sheets en in een gemonteerd demofilmpje getoond werd.

Opvallend was ook dat er dit jaar beduidend minder over Android geroepen werd door de aanwezige fabrikanten. Vorig jaar voorspelden Samsung, Sony Ericsson, HTC én LG de komst van in totaal zo'n 20 tot 30 Android toestellen vóór het eind van 2009, maar dat hebben ze geen van allen waar kunnen maken. De Android teller staat nu, begin 2010, nog steeds onder de tien (alles bij elkaar opgeteld). Ik heb het dan wel over toestellen die daadwerkelijk in de (Nederlandse) winkels liggen. Het zal mij benieuwen waar de teller eind dit jaar op staat.

Ondanks het ontbreken van twee van de drie grootste toestel fabrikanten en het geringere aantal bezoekers en aangekondigde toestellen was het MWC ook dit jaar weer een 'must'. Zeker voor de gemiddelde mobiele journalist en -blogger en natuurlijk zal Mobile Cowboys ook volgend jaar weer aanwezig zijn. Het appartement op het strand van Castelldefels heb ik in ieder geval alvast gereserveerd ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.