Nieuws
26 februari 2009 - Ron Smeets

MWC 2009; Het Microsoft 'Complot'?

Het is vandaag precies een week geleden dat het Mobile World Congress haar deuren sloot. De voorbije dagen heb ik alles wat ik daar gezien, gefotografeerd en gefilmd heb nogmaals de revue laten passeren en in combinatie met mijn eigen waarnemingen ter plekke kan ik toch wel een aantal bijzondere conclusies trekken.

Om te beginnen was het dit jaar weliswaar minder druk dan de voorgaande jaren maar om nu te zeggen dat de recessie echt toegeslagen heeft in de mobiele business vind ik toch weer wat ver gaan. OK, zommige fabrikanten waren iets minder prominent aanwezig en introduceerden misschien niet zoveel nieuwe toestellen als vooraf verwacht werd, maar mijns inziens viel de invloed van de financiele en economische crisis nog wel mee.

Veel opvallender vond ik echter, en met mij meer aanwezigen, het ontbreken van nieuwe Android toestellen. Natuurlijk, uiteindelijk presenteerde Vodafone de Magic (aka. G2 van HTC), toonde Huawei een Android toestel dat naar Europa zal komen en riepen ook Samsung en LG dat ze binnenkort (enkele weken) meerdere Android modellen gaan introduceren op de markt, maar de eerste anderhalve dag was er totaal geen Android nieuws in Barcelona te bekennen. Nog opvallender was dat die eerste 36 uur wel overal over nieuwe Windows Mobile toestellen gesproken werd. Een opgezet plan of complot van Microsoft en enkele toestel fabrikanten?

Ik denk het wel. Ga maar na. Microsoft en Windows Mobile zijn de afgelopen twaalf maanden ondergesneeuwd in al het nieuws over de iPhone, Android en, in mindere mate, Limo. Allemaal besturingssystemen die veel stabieler en gebruiksvriendelijker zijn dan de huidige versie's van Windows Mobile. Daarnaast verwachtte de halve (zoniet hele) wereld dat in Barcelona de grote toestel fabrikanten (met uitzondering van Nokia) allemaal hun nieuwe Android toestellen zouden presenteren. We weten inmiddels dat die aankondigingen uitbleven. Het zou dus een prima stunt zijn van Microsoft om juist in Barcelona ervoor te zorgen dat de aandacht van de mobiele wereld weer eens volledig op Windows Mobile gericht werd.

Wat we vervolgens de eerste anderhalve dag zagen was de aankondiging van diverse nieuwe Windows Mobile toestellen van LG, HTC, Samsung, Acer en Toshiba. Vooral de eerste drie in dit rijtje werden voorafgaand aan het Mobile World Congress in verband gebracht met op z'n minst tien nieuwe Android modellen. Op maandag en dinsdag ochtend repten LG, Samsung en zelfs HTC, echter met geen woord over Android. Sterker nog, tijdens de persconferenties van HTC en LG voerde Windows Moblle zelfs de boventoon en werd bij LG met behulp van een WatchPhone zelfs een gastoptreden van Steve Ballmer geregeld.

Ik denk dus dat Microsoft afspraken gemaakt heeft met in ieder geval LG en HTC om de eerste dagen geen Android nieuws te brengen. Misschien in ruil voor enkele primeurs, exclusiviteit of iets dergelijks, maar het is mij allemaal iets te geregisseerd overgekomen, vorige week in Barcelona. Harde bewijzen zijn er natuurlijk niet, maar wat we wel al weten is dat LG over enkele maanden de eerste Windows Mobile 6.5 Smartphone op de markt zal brengen. Wellicht dat HTC in 2010 hetzelfde mag doen met de eerste Windows Mobile 7 toestellen? Wie weet. . .

Natuurlijk hoor of lees ik ook graag jullie mening hierover.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.