Nieuws
27 februari 2009 - Ron Smeets

MWC 2009; Apple Rulezzz?

Tijdens het Mobile World Congress van 2009 waren er eigenlijk bij de standhouders twee grote afwezigen te bekennen: Google en Apple. Nu is het niet komen opdagen van Google nog wel enigszins te verklaren. Zij maken immers geen toestellen maar leveren 'slechts' support en applicaties voor diverse fabrikanten en natuurlijk sinds enkele maanden vooral voor de T-Moble G1 with Google. Van de andere kant is Barcelona ook bij uitstek dé plek voor software fabrikanten en ontwikkelaars die zich op de mobiele markt bewegen. Maar goed, het zij zo. Google had geen stand op het MWC.

De afwezigheid van Apple was op zich ook niet echt verassend omdat de Amerikanen vorig jaar ook al ontbraken. Toen was de iPhone weliswaar pas in een paar landen te koop, maar toch. Dit jaar is de nieuwe versie van de iPhone inmiddels in meer dan 80 landen te koop en toch besloten de boys uit Cupertino wederom om Barcelona links te laten liggen. Maar was Apple wel echt 'afwezig'?

Na vier dagen rondlopen tussen de diverse fabrikanten en software ontwikkelaars was er bijna geen ontkomen meer aan en moest je wel bijna de conclusie trekken dat Apple en de iPhone ondanks hun afwezigheid toch een enorme stempel gedrukt hadden op het Mobile World Congress van 2009.

Overal waar je keek zag je namelijk vrijwel alleen maar nieuwe touch-screen Smartphones met User Interfaces die vaak verdacht veel op die van de iPhone leken. En als ze er niet op leken dan werd de term 'Intuitieve bediening' vaak genoeg genoemd.

Als ik gevraagd werd om het Mobile World Congress van 2009 in drie woorden samen te vatten dan zou ik zeggen: Touch, Intuitief en Smartphone.

Nu kun je van Apple en de iPhone denken wat je wilt. Natuurlijk, het is zeker niet de meest complete Smartphone op de markt en ook de specs kunnen op diverse punten veel beter, maar als je anno 2009 op het Mobile World Congress rondloopt en alle fabrikanten, al dan niet krampachtig, hun best ziet doen om toch op z'n minst één toestel te presenteren dat voorzien is van een volledig Touchscreen display en een, naar eigen zeggen, Intuitieve User Interface, dan mag je wat mij betreft best roepen dat Apple Rulezzz!!!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.