Nieuws
03 november 2008 - Ron Smeets

Motorola zakt verder weg, Sony Ericsson nu nummer drie

Eind vorige week zijn de nieuwste mobiele marktcijfers van ABI Research gepubliceerd.

Zoals verwacht duurt de vrije val van Motorola nog steeds voort. De Amerikaanse fabrikant heeft nu (Q3 2008) nog slechts 8.1% marktaandeel. Ook Nokia heeft, niet geheel onverwacht, moeten inleveren maar de Finnen blijven verreweg de grootste met een marktaandeel van 37%.

Relatief goed nieuws voor Sony Ericsson. De Zweeds-Japanse fabrikant worstelt al enkele maanden met teruglopende toestelverkopen en in Q3 werd zelfs een verlies van zo'n 33 miljoen Euro genoteerd maar qua marktaandeel neemt Sony Ericsson momenteel met 8.2% de derde plek in achter Nokia en Samsung (16.6%).

Nieuwkomer Apple is er binnen een jaar na de introductie van de eerte generatie iPhone en drie maanden na de 'wereldwijde' lancering van de 3G versie, in geslaagd om een marktaandeel van 2.2% te veroveren, 0.2% meer dan RIM gepresteerd heeft in ongeveer 8 jaar. Niet slecht van de boys uit Cupertino ;-)

De Top 7 ziet er nu als volgt uit:

1. Nokia 37%
2. Samsung 16.6%
3. Sony Ericsson 8.2%
4. Motorola 8.1%
5. LG 7.4%
6. Apple 2.2%
7. RIM 2.0%

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.