Nieuws
09 december 2011 - Ron Smeets

Motorola wint eerste slag in Europese patentzaak tegen Apple

Terwijl een Franse rechtbank in het voordeel van Apple besliste ten aanzien van een verkoopverbod van de iPhone en iPad dat door Samsung geeist werd heeft de rechtbank in het Duitse Mannheim de stemming bij Apple kort daarna weer een heel stuk minder vrolijk gemaakt.

In de Europese patentzaak die door Motorola (in april) was aangespannen tegen Apple heeft de Duitse rechter namelijk Motorola in het gelijk gesteld. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een verkoopverbod voor iPhones en iPads in (delen van) Europa, tenzij Apple het hoger beroep wint of haar producten aanpast.

Het patent, waar Apple dus volgens de Duitse rechtbank onterecht gebruik van maakt (zonder licentieovereenkomst met Motorola), heeft betrekking op de afhandeling van GPRS dataverkeer. Apple had ter verdediging aangevoerd dat deze technologie onder de FRAND voorwaarden en regelgeving zou vallen. Dat wil zoveel zeggen als dat Motorola (in dit geval de eigenaar van het patent en de technologie dus) verplicht zou worden om het gebruik van die technologie, door Apple, toe te staan. Natuurlijk wel in combinatie met een licentieovereenkomst waarvoor dan ook weer geen absurd hoge vergoeding gevraagd zou mogen worden. Welnu, de Duitse rechtbank heeft dus onder andere besloten dat het betreffende patent niet onder de FRAND regelgeving valt.

Apple kan nu een aantal wegen bewandelen, volgens Florian Müller. Simpel gezegd; haar producten aanpassen zodat ze geen inbreuk meer plegen op het Motorola patent of hopen dat de rechter in hoger beroep, dat voor een andere rechtbank zal dienen, wel in het voordeel van Apple beslist danwel dat in hoger beroep de eis om het betreffende patent onderdeel te laten worden van de FRAND regelgeving alsnog wordt gehonoreerd.

Motorola moet zich nu gaan beraden of de fabrikant direct op zoek gaat naar een verkoopverbod voor iPhone's en iPad's in Europa. De uitspraak van de Duitse rechter is alleen van toepassing op Apple Sales International in Ierland. Echter, mocht Apple later, in hoger beroep, alsnog als winnaar uit de bus komen, dan zou dat kunnen betekenen dat Motorola dan, als men nu direct voor een verkoopverbod gaat, een forse schadevergoeding aan Apple moet betalen.

Wat er nu precies gaat gebeuren is natuurlijk koffiedik kijken, maar ik denk dat Motorola eerst het hoger beroep gaat afwachten alvorens ze een verkoopverbod zullen eisen. Lees ook zeker even Florian Müller's hele artikel. Veel juridische termen, maar wellicht dat iemand die wat meer verstand van juridische zaken heeft, nog andere belangrijke opmerkingen ziet. Reageer dan vooral!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.