Toestellen
17 oktober 2006 - Ron Smeets

Motorola patenteert parasiterende GSM

Uhhm, ja het staat er toch echt en het is ook nog een uitvinding met potentie volgens mij. Zeker als je de klachten hoort van mobiele bellers die allemaal vinden dat hun accu te snel leeg raakt (behalve de die-hard BlackBerry gebruikers natuurlijk).

Het idee van Motorola werkt als volgt. Op het moment dat de accu je GSM bijna leeg is gaat het toestel via Bluetooth zoeken naar andere GSM’s in de buurt die hij als een soort van Proxy mag gebruiken. Natuurlijk is daarvoor wel toestemming nodig van de gebruiker van de GSM die ‘geparasiteerd’ gaat worden.

Eenmaal gevonden en verbonden, dan schakelt het toestel met de ‘lege accu’ al haar stroomverslindende functies uit en wordt het andere toestel gebruikt om berichten te verzenden en ontvangen. Op die manier kun je langer, zij het alleen via SMS, bereikbaar blijven op je eigen nummer.

Iemand die op dat moment jou probeert te bellen krijgt automatisch een SMSje terug met de mededeling dat het nummer dat hij gebeld heeft momenteel alleen per SMS te bereiken is.

Zoals gezegd zou dit in sommige situaties best handig kunnen zijn, maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat de ‘proxy GSM’ in je buurt blijft want telkens op zoek gaan via Bluetooth om weer een andere ‘gastheer’ te vinden heeft volgens mij ook niet echt een positieve invloed op de resterende accu capaciteit.

Liefhebbers kunnen hier de hele patentaanvraag lezenGerelateerde links:
Universele accu laadt bijna alles op
Pocket Power voor je gadgets
Brandstof accus nog te dik en zwaar
Power to our gadgets!
Lang leven batterij cruciaal
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.