Nieuws
10 augustus 2011 - Ron Smeets

Motorola overweegt Windows Phone toestellen te gaan maken

Enkele jaren geleden was de mobiele divisie van Motorola op sterven na dood. Na het besluit om helemaal voor Android te gaan, en een afsplitsing van de Motorola Mobility van het moederbedrijf, gaat het nu weer iets beter. De marktaandelen van 2004/2005 zijn nog niet terug en zullen ook niet meer op dat niveau geraken (Motorola was ooit, na Nokia, 's werelds tweede mobiele telefoonfabrikant), maar ze leven nog.

CEO Sanjay Jha (foto) heeft nu geroepen dat Motorola open staat voor de eventuele ontwikkeling van smartphones met het Windows Phone OS. "I think we're completely open to the notion of Windows as a Platform".

Jha stelt min of meer wel de voorwaarde dat Motorola in dat geval opteert voor een vergelijkbare deal zoals Nokia die begin dit jaar met Microsoft sloot voor de ontwikkeling en het gebruik van Windows Phone op haar smartphones. Of Microsoft, maar met name Nokia, daar op zitten te wachten is nog maar de vraag. Microsoft zal zich ongetwijfeld gevleid voelen door de uitspraken van Jha, maar of de fabrikant nog eens ruim 1 miljard wil gaan uitgeven om ook Motorola 'in te lijven' voor Windows Phone waag ik te betwijfelen.

Nokia zou in dat geval minder enthousiast zijn. De Finnen hebben net geroepen dat ze met Windows Phone ook de Amerikaanse (smartphone) markt willen gaan veroveren en dan zou Motorola, als Amerikaanse fabrikant, natuurlijk niet de meest gewenste concurrent zijn.

Nah ja, vooralsnog lijken de uitpraken van Motorola's CEO nog proefballonnetjes. Jha zei in hetzelfde artikel namelijk ook dat de focus van Motorola voorlopig volledig op Android gericht zal blijven. "Clearly, all of our focus today is on Android", aldus Jha. Toch ben ik benieuwd of dit nog opgevolgd gaat worden door Motorola en/of Microsoft.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.