Nieuws
03 november 2014 - Ron Smeets

Motorola nu definitief in handen van Lenovo Amerikaanse fabrikant nu in Chinese handen

Het was eigenlijk allemaal al in kannen en kruiken, de verkoop van Motorola Mobility door Google aan Lenovo. Voor de Chinezen een manier om een Amerikaanse concurrent in te lijven zich meteen de derde smartphone fabrikant ter wereld te mogen noemen omdat ze Huawei voorbij streven.

Voorlalsnog blijft het hoofdkantoor van Motorola Mobility gevestigd in Chicago. Lenovo denkt van Motorola binnen een tot anderhalf jaar weer een winstgevende toestelfabrikant te maken. Ze hebben er met de overname in ieder geval een kleine 3 miljard dollar in gestoken.

Vaak gaat de weg naar winstgevendheid na een overname gepaard met reorganisaties en banenverlies maar op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat een deel van de in totaal 3500 medewerkers voor hun baan moet vrezen. Dat kan, zo bleek al meerdere keren na overnames in de telecomwereld, snel veranderen. Enfin, laten we het maar positief bekijken.

Motorola is met de overname wel het grootste deel van haar patenten kwijtgeraakt. Die blijven eigendom van Google. Dat is ook mede de reden dat Lenovo maar 2.9 miljard voor Motorola Mobility betaald heeft waar Google er ooit nog ruim 12 miljard voor op tafel legde. "Voor de transactie met Google behoudt Motorola meer dan 2000 patenten en een substantieel aantal cross-license-overeenkomsten, plus het Motorola Mobility merk en zijn merkenportefeuille. Google behoudt een portefeuille van meer dan 21.000 patenten oorspronkelijk door Motorola ontwikkeld. Motorola zal een permanente licentie op deze patenten hebben", aldus het persbericht.