Nieuws
16 augustus 2018 - Ron Smeets

Motorola Moto P30; goed afgekeken van Apple, Huawei, Honor en HTC Eerste Moto met ‘notch’ en nauwelijks nog randen, maar voorlopig niet voor Europa

Motorola is het tweede grote mobiele telefoonmerk van weleer dat duidelijk op de weg terug is. Sterker nog, de voormalig Amerikaanse fabrikant startte onder Chinese vlag al ruim een jaar eerder met haar comeback dan dat Nokia dat – ook onder Chinese vlag – deed. De strategie van het nieuwe Motorola is gelijk aan die van Nokia (of eigenlijk andersom); Android smartphones maken die goed en goedkoop zijn. Met de G-Series bewijst Motorola al een paar jaar dat ze daar prima in slagen. Met name de deze zomer ook bij ons verschenen G6 en G6 Plus zijn daar een goed voorbeeld van. Vandaag onthulde Lenovo – sinds enkele jaren de eigenaar van Motorola – in China de Moto P30. Dat is de eerste Motorola met een notch en nauwelijks nog randen om het toestel. De vergelijking met de iPhone X wordt uiteraard gemaakt en dat is, kijkend naar de afbeeldingen van het toestel, niet zo heel erg gek. Helaas lijkt het erop dat de Moto P30 voorlopig nog niet naar Europa komt. Daar is in ieder geval nog helemaal niets van bekend en Lenovo heeft ook alleen het Chinese prijskaartje onthuld. Dat ligt, omgerekend, rond de 275 euro (2099 Yuan).

Moto P30 heeft veel glas, een ‘Huawei’ naam, iPhone X , Honor en HTC accenten
Zowel de voor als de achterzijde van de Moto P30 zijn met veel glas bewerkt. Dat wordt ook het kenmerk van volgende modellen uit die serie. Opvallend is wel dat Motorola de P-serie start met de P30. Het heeft er alle schijn van dat Lenovo met de nieuwe Moto P30 direct over Huawei wil springen; qua naamgeving dan. Het is toch vooral een Chinees / Aziatisch dingetje dat fabrikanten elkaar de loef willen afsteken met typenamen en -nummers die de concurrentie voorbijstreven. Zoals gezegd lijkt de Moto P30 uiterlijk veel op de iPhone X, maar er zitten ook accenten in die hem op een Huawei of Honor doen lijken. Met name de blauwe van kleur veranderende variant. Daarnaast komt er ook een uitvoering met een half doorzichtige achterkant. Een feature die Motorola goed heeft afgekeken van HTC (U11+ en U12+). Kortom, Motorola heeft goed naar de concurrentie gekeken voordat zij met hun eerste ‘notch’ smartphone op de proppen kwamen.

Redelijke specs met een (te) ‘lichte’ accu
Maar goed, als je naar de specificaties van de Moto P30 kijkt dan wordt al snel duidelijk dat het toestel op dat gebied niet echt kan concurreren met de P20 van Huawei. De Moto P30 moet het doen met een octa-core Qualcomm 636 processor die op 2.6GHz geklokt is en 6GB RAM heeft. Dat laatste is dan wel weer indrukwekkend. De camera specs van de Moto blijven heel ver van die van de P20 van Huawei vandaan. De P30 heeft aan de achterzijde een dual camera met een 16 (f/1.8) en een 5 (f/2.2) megapixel sensor. Aan de voorzijde zit een 12 megapixel (f/1.9) selfie camera. Beide camera’s (voor en achter) kunnen wel in full HD (@1080p) filmen, maar niet in 4K. De accu zal wel een punt van aandacht worden. De Moto P30 heeft namelijk een 6.2 inch full HD+ (2246 x 1080 pixels) scherm met een beeldverhouding van 19:9. De 3000mAh accu die Motorola in het toestel gestopt heeft lijkt daarvoor wat aan de lichte kant. Het zal mij dan ook benieuwen of het toestel bij intensief gebruik het eind van de dag haalt op één acculading. De Moto P30 heeft wordt standaard voorzien van Android Oreo 8.0 (dus nog geen 8.1 of Pie). Kopers kunnen kiezen tussen een variant met 64GB of 128GB intern geheugen dat middels een microSD kaart nog uitgebreid kan worden met maximaal 256GB. Uiteraard zijn features als WiFi, GPS, Bluetooth, een vingerafdruk scanner (aan de achterzijde in het Motorola logo) en gezichtsherkenning (als ontgrendel optie) ook aanwezig.

Afwachten maar
Zoals gezegd zal de Moto P30 voorlopig nog niet bij ons in de winkels gaan verschijnen. Er wordt natuurlijk wel al volop over gespeculeerd. Het Chinese prijskaartje zal door invoerheffingen en belastingen hier waarschijnlijk niet te handhaven zijn. Vermoed wordt dat het toestel – als hij al naar Europa komt – hier tussen de 350 en 450 euro zal gaan kosten. In dat geval is het nog maar zeer de vraag in hoeverre de Moto P30 voor de gemiddelde prijsbewuste Nederlandse en Belgische smartphone koper interessant zal zijn. De P20 Lite van Huawei en de Wiko View2 Pro zijn dan ongeveer even duur of net iets goedkoper. We gaan het zien, of niet. Afwachten maar.

Hierboven is de halfdoorzichtige variant van de Moto P30 te zien.

Via