Nieuws
18 augustus 2011 - Ron Smeets

Motorola mogelijk een kat in de zak aankoop voor Google?

Eerder deze week maakte Google haar voornemen bekend om Motorola Mobility over te nemen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de grote patentportfolio van Motorola.

De rechtbank in Miami heeft echter een uitspraak gedaan in de patentruzie tussen Motorola Mobility en Microsoft (ja deze twee liggen ook al geruime tijd met elkaar in de clinch) waardoor de aankoop van Google, zeker in de Amerikaanse markt, wel eens een 'kat in de zak' kan blijken te zijn.

Letwel, het is allemaal nog heel prematuur en de eerste uitspraken worden niet voor maart 2012 verwacht, maar als de deal tussen Motorola Mobility en Google dan al rond zijn (eind 2011/gebin 2012 is de planning), dan kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben voor Google's nieuwste aankoop.

Wat is er dan aan de hand? Welnu, Motorola Mobility is in de lopende patentzaak van Microsoft tegen de fabrikant ook een eigen, verdedigende, rechtzaak begonnen. De rechtbank in Miami heeft nu besloten dat die zaak op z'n vroegst pas in november 2012 voor de rechter uitgevochten zal worden. Ruim een half jaar ná de uitspraak van de zaak die Microsoft aangespannen heeft dus. Verwacht wordt dat die uitspraak in het nadeel van Motorola Mobility zal uitvallen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat er dan (tijdelijk) geen Motorola Android Smartphones meer in de VS verkocht mogen worden.

Wat echter nog erger is, is het feit dat het hier gaat om een patentrechtzaak. En laat dat nou juist een van de primaire redenen zijn waarom Google geinteresseerd is in de overname van Motorola Mobility. Foss Patents claimt dat de patentportfolio van Motorola niet zo interessant is als iedereen zegt. Als vervolgens blijkt dat Motorola Microsoft (fors) moet gaan betalen voor een aantal patentschendingen, dan kan dat de overname van Motorola Mobility door Google wel eens in gevaar brengen. Het feit dat de eerste uitspraak, die dus waarschijnlijk in het voordeel van Microsoft gaat uitvallen, pas in maart van 2012 verwacht wordt maakt het allemaal nog een stuk ingewikkelder voor Motorola en Google. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.