Toestellen
28 juli 2015 - Ron Smeets

Motorola lanceert nieuwe Moto G, Moto X Style en de Moto X Play

Motorola heeft vanmiddag in Rio, Londen en New York drie nieuwe smartphones gepresenteerd. Zoals verwacht waren de derde generatie van de Moto G en Moto X daar bij, maar de Chinees-Amerikaanse fabrikant heeft de X-series nu 'opgesplitst' in twee varianten; de Moto X Style en de Moto X Play.

De Moto X Style is, zoals de naam al doet vermoeden, de stijlvolle variant van de nieuwe Moto X serie. Hij heeft een 5.7 inch QHD display (2560 x 1440), met ultradunne randen waardoor de 'screen-to-body' verhouding 76% bedraagt. De achterzijde is gemaakt van een siliconen-rubber, maar je kunt ook nog altijd kiezen voor een houten of een lederen achterzijde. Het toestel is uitgerust met 'turbo power'. Vergeleken met de Galaxy S6 (Fast Charging) wordt de Moto X nog veel sneller geladen. De tijdswinst bedraagt zo'n 30%. De camera heeft een resolutie van 21 megapixels en zou in alle omstandigheden (licht, donker, beweging) betere foto's maken dan die van de concurrentie, aldus de fabrikant. De Moto X Style zal in de loop van september in de winkels verschijnen voor een adviesprijs van 499,99 euro.

De Moto X Play is het ietwat eenvoudigere model. Daarbij ligt de focus vooral op het uithoudingsvermogen van de accu en het prijskaartje dat nog een stuk vriendelijker is. Hij heeft wel dezelfde 21 megapixel camera als zijn 'Style' broer. De accu van de Moto X Play heeft een capaciteit van 3630 mAh; genoeg voor minimaal twee dagen intensief gebruik. Dankzij de Turbo Power snellader kun je het toestel binnen een kwartier genoeg nieuwe power geven voor 15 uur gebruik. De Moto X Play wordt eind augustus in de winkels verwacht en krijgt een losse adviesprijs van 379 euro.

De nieuwe Moto G is de derde nieuwe Motorola die vandaag onthuld werd. Net zoals zijn voorgangers is ook dit weer een zeer betaalbare smartphone. Het toestel is voorzien van dezelfde 13 megapixel camera die we al kennen ven de Nexus 6, aangevuld met verbeterde software zodat hij ook in alle omstandigheden goede foto's blijft maken. Nieuw is het feit dat de derde generatie van de Moto G nu ook waterdicht is; tot maximaal een meter diepte en en een half uur. Standaard zal de Moto G in zwart of wit leverbaar worden, maar in sommige landen kun je hem via Moto Maker eventueel nog verder personaliseren. Denk aan verschillende kleuren voor de achterzijde en andere accenten zoals de knoppen en de camera module. Helaas is Moto Maker voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar, maar je kunt wel verschillende kleuren voor de achterzijde kiezen. Daarnaast zijn er ook nog flip covers te koop in diverse kleuren. De nieuwe Moto G (met 1GB RAM) is vanaf nu al beschikbaar en kost los 199,99 euro (adviesprijs). De versie met 2GB RAM zal later verschijnen en daar is de prijs nog niet van bekend.

Volgens Motorola zijn de camera's van de nieuwe toestellen dus zodanig veel verbeterd dat ze de titel 'best in class' mogen dragen. Dat zal uiteraard eerst uitgebreid getest moeten worden voordat ik daar meer over kan zeggen. Overigens betekent het dus niet dat je de camera van de Moto G kunt vergelijken met die van de Galaxy S6 of iPhone 6, maar wel met de Lumia 640 bijvoorbeeld. Voor de Moto X modellen betekent het dat de camera's, gebaseerd op de prijs van het toestel, beter zouden zijn dan, bijvoorbeeld, de Huawei P8. Motorola beweert echter dat hij zelfs beter zou zijn dan die van de iPhone 6 en Galaxy S6. Hiervoor geldt hetzelfde als ik ook al bij de Moto G meldde; eerst zien, dan geloven ;)

Later meer (ook foto's)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.