Nieuws
11 januari 2012 - Ron Smeets

Motorola gaat Android toestellen met Intel processor maken

Op de CES is deze week de eerste smartphone met een Intel processor te zien; de Lenovo K800. Motorola heeft echter ook een overeenkomst gesloten met Intel om, vanaf de tweede helft van 2012, Android smartphones te gaan uitrusten met Intel (Atom) processoren. Dat maakte Intel vandaag middels een persbericht bekend.

De CEO van Motorola Mobility, Sanjay Jha, kondigde aan dat de 'meerjarige overeenkomst met Intel' zal leiden tot de ontwikkeling en productie van meerdere apparaten met een Intel processor. Dat zullen zowel smartphones als tablets worden.

Natuurlijk is op dit moment nog niet bekend om welke smartphones en tablets het gaat. Daarover wordt in de loop van dit jaar pas meer duidelijk. Lenovo, die dus de K800 met een 1.6GHz Intel Atom processor lieten zien op de CES, heeft net als Motorola Mobility ook een meerjarige overeenkomst met de chip fabrikant afgesloten.

Uit het persbericht:
Kontich, 11 januari 2012 – Intel heeft tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een aantal belangrijke aankondigingen gedaan op het gebied van smartphones, waaronder een meerjarige strategische partnerovereenkomst met Motorola Mobility. Ook komt er een nieuwe smartphone van Lenovo, gebaseerd op Intels nieuwste Atom-processorplatform. In 2012 worden verschillende smartphones met de nieuwe Atom-processor verwacht.

Intel Inside smartphones en tablets
De Intel CEO focuste onder andere op het Inte Atom-processor Z2460-platform (voorheen bekend als ‘Medfield’), dat specifiek is ontwikkeld voor smartphones en tablets. Dit platform biedt sterke prestaties en is concurrerend op het gebied van energie-efficiency.

Sanjay Jha, chairman en CEO van Motorola Mobility, en Otellini presenteerden details over hun meerjarige strategische samenwerking voor meerdere apparaten. In het kader van deze samenwerking zal Motorola in de tweede helft van dit jaar nieuwe smartphones lanceren op basis van Intel Atom-processors en het Android-platform. Via deze samenwerking, die ook de ontwikkeling van nieuwe tablets betreft, wordt Intels leidende positie in chiptechnologie en computerinnovatie gecombineerd met Motorola’s expertise in mobiele apparatuur.

Liu Jun, senior vice president en president van Mobile Internet en Digital Home bij Lenovo, presenteerde samen met Otellini de Lenovo K800 smartphone. Deze nieuwe smartphone is gebaseerd op Intel-technologie en draait op Android. Volgens Jun zal de K800 smartphone in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar komen in China en gebruikmaken van het 21Mbps-netwerk van China Unicom. Deze smartphone gebruikt de low-power Intel Atom-processor Z2460 met Intel Hyper-Threading Technology, ondersteunt HSPA+ met het Intel XMM 6260-platform, en is voorzien van de Lenovo LeOS-gebruikersinterface voor de Chinese markt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.