Nieuws
26 november 2008 - Ron Smeets

Motorola en LG worden het meest gerecycled

Het Amerikaanse ReCellular heeft vorige week de lijst met 10 meest gerecyclede toestellen van 2008 gepubliceerd.

In totaal verwacht het bedrijf dit jaar uit te komen op een totaal van zo'n zes miljoen teostellen die via hen elders in het land (of daarbuiten) aan een tweede leven beginnen of op een milieuvriendelijke wijze opgeruimd worden.

Hoewel de Top 10 vooral gedomineerd wordt door Motorola en LG, beiden met vier toestellen vertegenwoordigd die schijnbaar in de VS niet meer zo gewild zijn, valt het op dat de nummer 1 positie voorbehouden is aan de 6010 van Nokia. Toch knap voor een merk dat in de VS qua marktaandeel pas op de vierde plaats komt, ver achter Samsung, Motorola en LG.

Toch is de Nokia 6010 niet het minst populaire toestel dat vaak gerecycled wordt. Ik bedoel, hij stamt al uit 2004 (introductie) en heeft zijn langste tijd na vier jaar dus wel gehad. Dat zelfde geldt ook voor de andere toestellen uit 2004 en 2005 zoals de RAZR V3, LG VX4500 en Samsung A670.

Nee, het toestel waar de Amerikanen al relatief snel genoeg van schijnen te krijgen is de RAZR V3M. Dat model werd namelijk pas in 2006 geintroduceerd en staat nu al op de tweede plek in de ReCellular Top 10 van 2008. Wederom een slecht teken voor Motorola? Of ga ik nu te kort door de bocht?

Andere leuke feitjes uit het verhaal van ReCellular:
- 80% van de toestellen die ingeleverd worden zijn nog goed genoeg om opnieuw te verkopen, eventueel na een opknapbeurt.
- De gemiddelde Amerikaan vervangt zijn of haar mobieltje iedere 18 maanden. Dit betekent dat er elk jaar zo'n 130 miljoen toestellen afgedankt worden. Goed voor 65.000 aan gevaarlijk electronisch afval.
- ReCellular verwacht dat in 2009 toestellen als de iPhone en BlackBerry Curve al in de 'Recycle Top 10' gaan verschijnen.

De volledige Top 10:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.