Entertainment
06 april 2009 - Ron Smeets

Motorola CEO 'vangt' 105 mljn dollar

Sinds de financiele en economische crisis wereldwijd heeft toegeslagen is er nogal wat commotie ontstaan over de hoge salarissen en bonussen van topmannen en -vrouwen in de zakenwereld.

Aangezien de Amerikaanse toestel fabrikant Motorola ook vóór de huidige crisis financieel al aan de beademing lag en op sterven na dood was is het uitlekken van de exorbitant hoge beloning van diens kersverse CEO Sanjay Jha (foto) natuurlijk extra wrang te noemen.

Het blijkt namelijk dat meneer Jha in totaal zo'n 105 miljoen dollar aan salaris, aandelen en bonussen mag opstrijken.

Motorola verdedigt deze salarisafspraken met het argument dat een groot deel van de beloning uitbetaald wordt (en nog moet worden) in aandelen die natuurlijk niets meer waard zijn als Jha faalt in zijn missie om Motorola te redden van de ondergang. Klinkt leuk, maar 105 miljoen blijft een belachelijk hoog bedrag. Ter vergelijk, de CEO van Disney moet rondkomen van zo'n 50 miljoen dollar terwijl de gemiddelde Amerikaanse CEO 2.25 miljoen dollar verdiend.

Voor dit jaar heeft Sanjay Jha in ieder geval al laten weten dat hij 25% van zijn salaris zal inleveren en ook geen bonussen gaat innen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.