Nieuws
19 augustus 2016 - Ron Smeets

Motorola beticht Samsung van het stelen van een Nokia feature Uhmmm... Ja, dat staat er echt, maar Motorola denkt er anders over

Een van de leuke nieuwe functies van de Galaxy Note 7 is het zogenaamde 'Always On Display' (AOD) waarop niet alleen meldingen bekeken kunnen worden maar dat ook te bedienen is, bijvoorbeeld door er met de S Pen notities op te schrijven zonder dat het scherm ontgrendeld hoeft te worden.

Iedereen die een beetje kennis heeft van de smartphone ontwikkelingen van de afgelopen jaren weet dat de 'AOD' feature niet helemaal nieuw is, en al zeker geen unieke uitvinding van Samsung. Dat claimt de Koreaanse fabrikant dan ook niet (op de S Pen schrijffunctie na wellicht).

Motorola stuurde gisteren een tweet in de richting van Samsung waarmee de Chinese fabrikant even duidelijk wilde maken dat zij de bedenkers waren van de Always On Display (in de Moto X uit 2013). Daarom stelden ze via twitter de vraag aan Samsung in welk universum (Galaxy, snap je de hint ;)) het ok is om features van concurrenten te stelen.

Leuk, maar Motorola is nou net niet degene die daarover kan valen. Nee, niet omdat het een Chinese fabrikant geworden is en Chinese fabrikanten stelen en kopiëren tot een kunst verheven hebben. De reden dan Motorola de kaken op elkaar had moeten houden is het feit dat de Always On Display functie ooit door Nokia ontwikkeld is. Uhm, Nokia? Die maken toch geen smartphones meer? Inderdaad, niet meer. Binnenkort wel weer, maar dat ter zijde. De eerste mobiele telefoon met een Always On Display functie was de Nokia N86. Een toestel dat in 2009 het daglicht al zag. Ruim voor de Moto X dus.

Overigens gaf Nokia destijds weinig ruchtbaarheid aan de nieuwe display functie. Wellicht omdat er toen, behalve SMS, nog maar weinig (bruikbare) toepassingen waren die ervan gebruik konden maken. Iets waar Nokia in die jaren vaker last van had. Ze bedachten nieuwe functies maar vergaten ze ook echt bruikbaar te maken, of zagen er het nut niet van in... Denk maar aan de eerste touchscreen toestellen. Nokia was de concurrentie ook toen ver voor, maar ze dachten dat het niet aan zou slaan, het bedienen van een mobiele telefoon met de vingertoppen ;)

Het Always On Display is na de N86 overigens ook enkele jaren 'weg geweest' en werd door Nokia pas in 2013 weer toegepast als het 'Glance Screen' in Lumia smartphones.

https://twitter.com/Moto_USA/status/766350961510154240

Dat fabrikaten van smartphones (en ook bij veel andere producten) niet altijs alles helemaal zelf bedenken is niks nieuws. Wanneer het echter gaat om het schaamteloos kopiëren van een feature dan wordt het een ander verhaal. De afgelopen jaren hebben we al veel patent- en 'copy-paste' rechtszaken de revue zien passeren. In dit geval verwacht ik echter geen grote, lang slepende, juridische strijd tegen Samsung. En al helemaal niet van de kant van Motorola. Die hadden hun huiswerk iets beter moeten maken voordat ze moord en brand 'tweetten' ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.