Nieuws
21 januari 2019 - Luc Meijs

Motorola bereidt comeback legendarisch toestel voor Motorola RAZR: compleet vernieuwd, maar wat kost ie?

De legendarische Motorola RAZR beleeft wellicht een comeback op de smartphonemarkt. Volgens recent aangevraagde patenten bij de World Intellectual Property Organisation, herintroduceerd Motorola deze klassieker, maar deze keer wel met een vouwbaar scherm. De registratie vond plaats op 17 December 2018 en werd eerst gespot door 91Mobiles, Op het patent zie je een toestel dat lijkt op de klassieke RAZR met de nodige nieuwe snufjes.
 

Legendarische comeback?
 
De Motorola RAZR, wie kent hem niet? Het is een van de meest iconische toestellen uit de oude doos. De Amerikaanse fabrikant is volgens een recente patentaanvraag bezig met een comeback voor dit legendarische toestel. Echter niet zomaar een comeback, nee een Motorola RAZR met het technische vernuft van nu. Waar het Finse Nokia concurrent Motorola al voorging met het opnieuw leven inblazen van toestellen als de Nokia 3310 en de Nokia 8110 zal Motorola dit met iets meer vernuft doen. De Nokia 3310 en 8110 waren vooral bedoeld als leuke, nostalgische nieuwigheden maar Motorola gaat nu een stap verder. Aan de renders van het patent is de vertrouwde vorm van de originele Motorola RAZR goed te herkennen, zelfs met de klassieke verdikking onder in het scherm. Bij de originele RAZR was een klein scherm en toetsenbord aan de binnenkant te vinden, de nieuwe RAZR vervangt dit met een uitklapbaar/vouwbaar scherm. Bovenin het scherm vinden we een soort notch waarin een speaker te zien is. De scharnieren voor het vouwen van dit toestel zijn duidelijk aanwezig, echter kan bij de release hier nog wat aan veranderen. Aan de achterkant van het toestel vinden we eenzelfde scherm als de originele variant terug. Bij de ingeklapte toestand zal dit scherm benaderbaar zijn voor berichten, bellers en andere notificaties. Boven het scherm zal volgens de render een camera geplaatst worden en in de onderste helft van het klapbare toestel zien we nog een ronding, voor wat waarschijnlijk een vingerafdrukscanner zal worden. Het toestel zal vermoedelijk op Android draaien daar Google al reeds heeft bekendgemaakt dat ze vouwbare schermen zullen gaan ondersteunen in hun software.
 
Volgens verschillende media zal het toestel enkel in gelimiteerde hoeveelheden geproduceerd gaan worden (+-200.000 stuks). Motorola zal het toestel, geïnspireerd door de originele RAZR, wellicht tentoonstellen op het MWC eind februari. Hier zullen we naar verwachting ook andere fabrikanten zien met vouwbare demo’s. En wat zal de prijs worden voor deze nostalgische, iconische maar vooral legendarische reboot? Volgens geruchten zal het toestel rond de 1500 dollar gaan kosten. Of deze waarde gerechtvaardigd wordt door het toestel is een goede vraag. Persoonlijk vind ik het een prijzig grapje voor een reboot van een klassieker.