Nieuws
07 april 2009 - Ron Smeets

Motorola Aura: laatste der Mohikanen?

Om na alle problemen die Motorola de afgelopen twee jaar voor de kiezen gekregen heeft nog te beweren dat het goed gaat met de Amerikaanse toestel fabrikant is een beetje naief als je het mij vraagt.

Toch was dat precies het beeld dat gisteren tijdens de Tele-Visie vakbeurs geschetst werd door de fabrikant zelf. "We hebben nog nooit zoveel geld op de bank gehad als op dit moment" was een van de uitspraken die de Motorola man deed. Daarbij moet wel aangetekend worden dat hij het hier had over heel Motorola. En daarvan maakt de verliesgevende mobiele toestel divisie natuurlijk maar een klein deel uit.

Feit is wel dat de nieuwe, duurbetaalde, CEO het voor elkaar gekregen heeft dat de afsplitsing van Motorola's toestel divisie van de rest van het bedrijf afgeblazen werd. Daardoor kunnen ze niet alleen iets langer teren op de tegoeden van hun gezonde onderdelen maar hebben ze ook extra tijd gevonden om het tij te keren.

Het gevolg hiervan is dat bij Motorola op dit moment hard gewerkt wordt aan een gedegen nieuwe toestel portfolio voor 2010. Overigens hebben de Amerikanen niet meer de ambitie om de nummer 1 of 2 van de wereld te worden. 'Wij willen goede maar vooral winstgevende toestellen verkopen. In het verleden zijn we te lang doorgegaan met het ondersteunen van verliesgevende producten", aldus Motorola.

Voor de korte termijn betekent dit dat, in Europa, Motorola voorlopig nog maar één toestel verkoopt, de peperdure Aura. Toegegeven, dat is een bijzonder fraai vormgegeven mobieltje maar het prijskaartje van 1500 Euro en de bijzondere verkoop voorwaarden zullen er voor zorgen dat er niet heel veel van verkocht gaan worden. Misschien is het dus wel een winstgevend toestel maar niet eentje voor de massa.

Laten we hopen dat de Aura niet een van de laatste der Mohikanen wordt. De tweede helft van dit jaar zal meer duidelijkheid scheppen want dan gaat Motorola haar nieuwe toestellen, waaronder ook een of meerdere Android's, aan de wereld presenteren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.