Nieuws
03 november 2011 - Ron Smeets

Moons (HTC) en vd Berg (Samsung): de smartphone markt in '12

Gisteren werden in Utrecht de jaarlijkse Accessory Awards uitgereikt. Naast vijf prijzen voor coole, goede en stijlvolle accessoires, maar daarover later meer, was er aan het eind van de middag ook een aardig vraaggesprek met Mark Moons van HTC en Menno van den Berg van Samsung.

Daarin kregen beide heren een aantal milde vragen voor hun kiezen. Behalve dat ze daardoor voldoende tijd hadden om hun respectievelijke successen van 2011 te bespreken werd ook even gevraagd naar hun mobiele verwachtingen en doelstellingen voor de Nederlandse smartphone markt in 2012.

De meest opvallende uitspraak werd daarbij door Menno van den Berg gedaan. De directeur van Samsung Mobile in Nederland zou namelijk graag zien dat de convergentie strategie die Samsung nastreeft met hun 'Smart' producten (TV's, Tablets en Smartphones) het komende jaar ook in de telefoonwinkels meer zichtbaar gaat worden. Ofwel, Samsung zou heel graag willen dat je bij de PhoneHouse, Telecombinatie, Belcompany en noem ze allemaal maar op, volgend jaar ook een demo kunt krijgen van het 'samenspel' tussen de Samsung Smartphones, Tablets en TV's. De vraag daarbij is natuurlijk of de diverse retailers dan ook Samsung TV's (mogen) gaan verkopen? ;-)

Mark Moons sprak vooral over de verdere uitbouwing van de HTC Smartphone portfolio en nieuwe diensten als HTC Beats. HTC verkoopt natuurlijk alleen maar smartphones en is daar ook bijzonder trots op. Toegegeven, de Taiwanezen doen het ook erg goed in dat segment, zeker in Nederland. Toch deed Mark Moons ook nog wel een tweetal bijzondere uitspraken. Zo stelde hij dat HTC 'als enige in Nederland Windows Phone geintroduceerd heeft'. Ik neem aan dat dit een 'slip of the tongue' van Moons was en dat hij bedoelde dat HTC de eerste (en dus niet de enige) was met een Windows Phone 7.5 toestel (twee zelfs) in Nederland.

Verder antwoordde Moons op de vraag wat HET 'hero-toestel' van HTC voor de komende periode (de feestdagen en winter) wordt: "De HTC Sensation XL en XE met HTC Beats". Dit is in zoverre bijzonder omdat hij tijdens de Nederlandse perspresentatie, samen met Microsoft, van de HTC Titan en Radar nog deze laatste (de HTC Radar) als 'hero-toestel' betitelde. Wat maar weer eens aangeeft dat het heel erg snel kan gaan in de mobiele wereld ;-).

De leukste vraag werd tot het laatst bewaard. De gespreksleider, Robbert de Graaf van A&C wilde van beide heren graag horen welke fabrikanten in hun ogen eind 2012 de grote (nieuwe) Top 5 spelers in de smartphone markt zullen zijn en welke 'af gaan vallen'. Ik kan daarvoor respectievelijk wel één en twee namen bedenken, maar ten eerste is dat koffiedik kijken zonder (zeker) te weten wat de betreffende fabrikanten (en dan vooral de 'afvallers') nog in petto hebben voor 2012 en ten tweede werd het mij niet gevraagd ;-)))

Het zal niemand echt verbazen dat zowel Mark Moons als Menno van den Berg zich zeer op de vlakte hielden bij het formuleren van hun antwoorden op deze vraag. Moons gaf wel aan dat hij de combinatie van Microsoft en Nokia een veelbelovende toekomst voorspelt. "In februari, toen de partnership aangekondigd werd, had niemand verwacht dat Microsoft en Nokia binnen acht maanden al een smartphone in de winkels zouken kunnen leggen. Dat is een bewonderenswaardige prestatie", aldus Moons.

Menno van den Berg was ook zeer bedachtzaam in zijn antwoord. "Wij zullen in ieder geval geen enkele concurrent onderschatten" en onze pijlen richten op zowel Android als Windows Phone, maar ook Bada en, nogmaals, de convergentie tussen de diverse Smart producten van Samsung", zo stelde hij.

Verder hadden beide heren natuurlijk niet veel nieuws te melden. Zowel HTC als Samsung hebben de afgelopen weken al diverse (toestel)aankondigingen gedaan. Samsung zal zich de komende kerst- en winterperiode vooral storten op het promoten van de Galaxy Nexus en de Galaxy Note. Met deze laatste, een 5.3 inch smartphone, zegt Menno van den Berg, "een hele nieuwe markt" aan te gaan boren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.