Toestellen
23 april 2013 - Ron Smeets

Mogelijk nog meer vertraging voor de HTC One in Nederland

Nokia in gisteren door de Amsterdamse rechtbank in het gelijk gesteld inzake een procedure die de Finse fabrikant aangespannen had tegen ST Microelectronics. Die hebben namelijk speciaal ontwikkelde microfoons ook aan HTC verkocht voor de One.

Welnu, volgens Nokia is dat zonder toestemming van de Finnen gebeurd. Het betreft een gepatenteerde technologie die eigendom is van Nokia en door HTC zonder licentie gebruikt wordt. 

Met de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank kan Nokia opnieuw naar de rechter stappen om, bijvoorbeeld, een verkoopverbod voor de HTC One, in Nederland, te eisen. Of het zover komt is, zoals altijd, de vraag. Een licentieovereenkomst is meestal het primaire doel. HTC is vanzelfsprekend teleurgesteld in het besluit van de Amsterdamse rechtbank terwijl Nokia juist in haar nopjes is. De Taiwanese fabrikant zegt zich te beraden op de gevolgen van de uitspraak en kijkt of men direct naar alternatieven op zoek moet gaan.

Met deze nieuwe tegenslag wordt de sterrenhemel waaronder de HTC One gelanceerd werd weer iets donkerder. Het toestel, dat volgens mij de beste Android smartphone van dit moment is, heeft sinds de lancering in Londen al te kampen met vertragende problemen met zowel de hard- als software. En nu komen daar, in Nederland, dus ook nog wat juridische problemen bij.

UPDATE (14u53): Vanmiddag heb ik even contact gehad met Nokia. Zij lieten mij weten dat de uitspraak wereldwijd geldt. De reden dat Nokia ervoor koos om de zaak in Nederland aanhankelijk te maken had te maken met het feit dat de afceling van ST Microelectronics die zaken doet met HTC voor de levering van microfoons t.b.v. de One, in Nederland gevestigd is.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.