Nieuws
27 november 2008 - Ron Smeets

Modu al in zwaar weer

Vlak voor het Mobile World Congress in Februari van dit jaar introdoceerde Modu haar bijzondere toestelconcept. Een revolutionair systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van een basis 'jacket' waar je vervolgens verschillende modules, elk met een eigen functie (bellen, gamen, muziek luisteren etc.), in kunt steken.

Nadat Modu een vermelding in het Guiness Record Boek ontving en aankondigde dat de eerste toestellen deze herfst (vanaf Oktober) in de winkels zouden liggen werd het verdacht stil.

En nu, zo luiden de berichten, zou het wel eens heel snel afgelopen kunnen zijn met de Israelische fabrikant, nog vóórdat de eerste toestellen daadwerkelijk in de schappen gelegen hebben.

De beoogde releasedatum van 1 Oktober is overduidelijk niet gehaald en ook de uitgestelde datum (Q1 2009) zal, zo liet CEO Dov Moran zich tijdens een interview ontvallen, nog te vroeg komen. Als alles meezit dan zullen de eerste Modu's op z'n vroegst in April van 2009 de winkels gaan bereiken. In tegenstelling tot eerdere berichten zal dat alleen in Israel, Modu's thuisbasis, gaan gebeuren en zullen Italie en Rusland pas later volgen. Over een release in de rest van de wereld of hier in de BeNeLux wordt nog helemaal niet gesproken.

De grote vraag is nu of Modu in April 2009 nog bestaat want in de eerste twee weken van November heeft het bedrijf zo'n 25% (ca. 100 personen) van haar personeel moeten ontslaan. Dat is niet niks voor een bedrijf dat enkele maanden geleden nog tientallen vacatures had.

Enfin, de tijd zal leren of Modu overleeft. Het concept is volgens mij best levensvatbaar dus wellicht dat binnenkort een andere fabrikant zich meldt en het noodlijdende bedrijf overneemt en/of uit het slop trekt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.