Entertainment
28 september 2006 - Ron Smeets

Mobilereporters wil alledaagse camphone filmpjes

Deze week kondigde Talpa aan bezig te zijn met het opzetten van een Nederlandse versie van Scoopt, het internet persbureau waar iedere 'Citizen Journalist' zijn of haar camphone foto's en filmpjes van bijzondere gebeurtenissen kwijt kan in de hoop op een primeur, roem en/of big bucks.

Via een reactie op die posting werd ik gisteren attent gemaakt op een Nederlands initiatief dat enige tijd geleden, met hulp van de subsidieregeling 'Stimuleringsregeling Digitale Pioniers' gestart is en nu zo ongeveer uit de testfase komt: Mobilereporters dot org.

"We zijn Mobilereporters.org niet lang geleden met een heel klein team begonnen, met als doel een podium te zijn voor de filmpjes die zijn gemaakt met een mobiele telefoon maar daar vaak niet uit komen. De bijdrages bestaan meestal uit 'nieuws' van zeer dicht bij huis, zoals Malou die de rommel in haar slaapkamer laat zien of 'autonieuws' van ene Nils Op dit moment komen er zo'n 1 a 2 filmpjes per dag binnen. Het filmpje dat je upload staat ongeveer een week lang op de voorpagina." aldus Martin Takken, een van de initiatiefnemers van Mobilereporters.

Mobilereporters is bewust niet op zoek naar primeurs en andere nieuwsitems. Daar zijn namelijk al meer dan geoeg kanalen voor. "Nieuwswaarde is mooi, maar daar zijn al erg veel kanalen voor. Mijn persoonlijke nieuws kan voor mijn vrienden en familie veel interessanter zijn dan het harde nieuws dat je ook op TV te zien krijgt. Ons gaat het vooral om de persoonlijke verslagen, dat hoeft niet persee nieuwswaarde te hebben maar dat kan natuurlijk wel" zo laat Martin weten.

Burgerjournalistiek op z'n smalst zullen we maar zeggen. Mij lijk het in ieder geval een bijzonder fraai initiatief dat ik de komende weken en maanden ook zeker van dichtbij zal blijven volgen. Mijn eerste filmpjes komen er na dit weekend al aan!

Mocht je je ook willen aanmelden als Mobilereporter dan kun je dat doen op de website. Voor diegenen die meer uit hun camphone willen halen of gewoon moeite hebben met het maken van filmpjes worden zo nu en dan een workshop 'Filmen met je Mobiel' georganiseerd.Gerelateerde links:
Talpa en PCM lanceren Skoeps
Richtlijnen voor camphone journalistiek
Nog een camphone persburo
Eerste phonefoto verkocht door papperazzi
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.